WARGA SCP

Rabu, Februari 19, 2014

PART 77 USA : PEACE ON EARTH DAN DOWNTOWN LA

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم
ALHAMDULILLAH

Kita sering dimomokkan dengan kesukaran yang bakal dihadapi untuk menjejakkan kaki ke bumi Uncle Sam bermula dari permohonan untuk mendapatkan visa lagi yang memerlukan kita melakukan segalanya secara sendiri . Kalau nak ke Aussie,cukup sekadar ETA Visa sahaja. Tapi visa US ni agak banyak maklumat yang agak teliti sampai nama atok sekali pun kena isikan serta sessi interview di US Embassy.

Masalah pertama yang aku hadapi masa nak apply US Visa ni adalah masalah foto yang diambil di kedai gambar kat High Castle yang tidak menepati apa yang digariskan dan dikehendaki mengikut garis panduan yang diberikan . Terpaksa 3 kali juga ambik gambar hingga kali ketiga, aku siap printkan sekali garis panduan berkaitan contoh foto yang mesti diikuti. 

Aku tak salahkan budak yang jaga kedai tu pasal mungkin ini kali pertama mereka mengambil foto untuk US Visa .Kalau foto untuk Visa Umrah, tak susah. 


nampak cikai je bas awam depa kat downtown LA

 melambak hop in hop off bas ni

Kali pertama lepas snap foto aku,depa dok touchup dengan photoshop sebelum depa cuci gambar tu sedangkan ikut peraturan dan garis panduan tu, foto mesti yang asli tanpa ada proses editing langsung. Kalau kat muka ada tahi lalat beso penumbuk sekali pun atas muka sebenar,maka fotonya juga mesti sebegitu.

Kali kedua pula ialah jarak dan saiz foto tak ikut garis panduan. Kali ketiga baru ok. Jadi melambakkan foto kami yang telah dicuci sedangkan nak pakai 4 keping je termasuk sekeping foto yang hantar secara atas talian. Tapi bayar duit gambar tu sekali je pasal salah mereka.

lepak kejap kat area Peace on Earth LA

Semasa mengisi butiran peribadi yang memang panjang berjela hingga 6-7 halaman secara atas talian, setelah selesai dan cetak setiap halaman , masalah paling serius timbul apabila tarikh lahir sudah tak sama dengan yang tertera dalam passport antarabangsa aku kerana masa isi tarikh lahir, aku sudah ikut format dd/mm/yyyy macam biasa sedangkan US pakai mm/dd/yyyy.Manakala dah save pula dan sistem mereka terus "lock" sebagai langkah keselamatan . 

Alhamdulillah, lepas aku call "helpdesk" bahagian visa US Embassy, depa betulkan.




Semua urusan visa dah settel setelah pasport antarabangsa kita yang telah berada di tangan baru merupakan satu langkah awal sebenarnya untuk menjejakkan kaki ke bumi US . Kat situ je RM512.00 satu kapla dah terbang untuk visa tu . Kalau gagal interview ,maka arakian kira hanguslah pelaburan awal RM512.00 tu. Kalau lulus memang berbaloi sebenarnya kerana RM512.00 bahagi 10 tahun visa yang diluluskan hanya RM52.00 setahun je .

Langkah besar kedua bermula untuk merealisasikan impian menjejakkan kaki ke bumi Uncle Sam adalah untuk menempah dan mendapatkan tiket kapal terbang ke sana . Kalau nak ke bahagian barat US seperti California dan kawasan sewaktu dengannya, maka syarikat penerbangan yang berpengkalan di Asia Timur seperti Hong Kong , Taiwan , Jepun atau China menjadi keutamaan kerana ia akan memendekkan masa penerbangan dan begitu juga rega tiket . Banyak pilihan sebenarnya seperti Cathy Pacific yang pastinya akan transit di Hong Kong, MAS yang akan transit di Narita atau Taiwan dan beberapa penerbangan lain.Tapi MAS mahal bangat tiketnya berbanding Cathy Pacific.

Kalau nak ke Timur US pula seperti New York dan kawasan yang sewaktu dengannya, lagi banyak pilihan penerbangan yang semestinya berpengkalan di Asia Barat seperti Qatar Airways, Etihad, Kuwait Airways dan Emerates .

Pilihan ditangan kita dan lagi best jika syarikat penerbangan itu kira dalam kelompok geng "One World" yang mana bagasi untuk terbang pergi dan balik ke US adalah 2 beg x 23kg satu bag untuk seorang penumpang. Ingat, satu beg tak boleh lebih dari 23 kg kerana mereka agak strict sikit kerana mereka dah bagi sorang 2 bagasi untuk check in . Itu tak termasuk hand luggage, handbag utk perempuan dan satu beg sandang untuk komputer atau kamera.




Aku masa pegi tak jadi hal dan hanya 2 beg saja untuk check in bagi kami berdua. Yang paling penting masa balik kerana tetahu jelahh, kalau pegi US tak beli borong apa2 yang berkenan depan mata seperti handbag atau pakaian, memang rugi teramat sangatlah kerana terlampau murah sesangaaatttttttt.Jadi pegi 2 beg besar, balik boleh tambah lagi 2 bag besar tanpa perlu membayar lebihan bagasi.

Pilihan dengan penerbangan Cathy Pacific dari KLIA merupakan satu pilihan tepat untuk ke Pantai Barat US . Jarak penerbangan KL-HK dalam 3-4 jam lebih merupakan persediaan sebenarnya untuk menempuh satu perjalanan yang amat panjang nanti dari HK-LAX yang memakan masa 14-16 jam lagi .




Satu bajet besar juga perlu disediakan kalau berhajat berada lama di sana dalam tempoh antara 2-3 minggu. Tiket flight je dah hampir 4000++ seorang kalau kita memilih penerbangan yang transitnya hanya sekali sahaja dan masa transit yang tak lama antara sejam dua sahaja. Jadi sempatlah dulu kalau nak solat ke dan luruskan kaki dulu sebelum terperuk dalam perut kapal terbang dalam jangkamasa yang lama. Ada jugak flight yang murah , tapi kena transit sampai 5-10 jam dan transit 2 kali menyebabkan kalau dihitung jangkamasa semua melebihi 24 jam dan hingga yang ada sampai 28-32 jam.

Terpulanglah memasing ikut selera .

Masalah hotel pula tak perlu risau melambak dan rerata hotel kat sana dalam USD 100 belum campur VAT dan service charge. Tu kira 4 star punya hotel .Untuk menjelajahi bumi US , tak perlu risau . Banyak cara yang boleh kita lakukan . Di hotel penginapan,melambak brocure company yang mengendalikan pelbagai pakej pelancongan setempat yang semua boleh dibuat tempahan atas talian di hotel.Mereka akan pickup kita di hotel tapi perlu ingat, jangan pulak bawak budaya melayu kita part "janji melayu". Kalau depa kata pickup pukul 6 pagi , pastikan kita dah tunggu kat lobby hotel ikut masa . 

Kalau janji melayu buat kenduri lepas isyak, kan masanya panjang pasal lepas isyak akan membawa sebelum subuh hehehe

Untuk pergi ke suatu tempat dari suatu tempat juga tak perlu risau. Sewa kereta boleh , naik bas boleh ikut ground pakej yang ditawarkan atau kalau jauh, boleh naik domestik flight.

Ok , cukup setakat pagi ni dulu bebelan aku, aku nak sambung noreh pasal nak penuhkan tabung buluh aku untuk next trip ke US yang akan datang kerana sekali ke US anggaran kasar termasuk flight+hotel+makan+entrance fee+transport dan paling banyak soping moping mau dalam 40k++ berdua  utk 2-3 minggu.

Hehehehe
Sekadar angan2 je pasal angan2 kan tak perlu keluar duit
hahaha











boleh ronda naik bas takde bumbung
keliling bandar




area kawasan american latin
banyak mexico

8 ulasan:

  1. salam bapak..

    speechless tengok gambar2 kat sini..rasa macam ada kat sana..hehe
    ada jugak dengar pasal kesulitan nak dapatkan visa us ni..dah tu susah nak lulus. kalau dah tak lulus..nak kena bayar lagi..adeh..boleh fed-up nunggu visa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam anak murni

      mmg leceh urusan utk visa us ni
      ramai jugak yg ak lulus , rezeki bapak lulus, 10 tahun pulak tu utk kategori visa B1 dan B2

      Padam
  2. La....bila pulak sampai kat sana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe

      celine dion ajak pekena kopi secawan,tu yang ke sana

      Padam
  3. Salam Pak Itam,

    Banyak tips untuk ke US di catatan ini. Terima kasih. Berguna buat akak , mana tahu ada rezeki datang bergolek!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam kak nadz

      insyallah
      ramai juga yang saya kenal geng makcik2 yang pi sana bila ada ada visa

      Padam