WARGA SCP

Isnin, Februari 01, 2016

USA PART 25 : THE LOFTS at ANTHONY MILL, COVENTRY RI

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم
ALHAMDULILLAH


it's sunny day, langit mereka memang cantik membiru

Alhamdulillah, sepanjang kami di RI , kami menginap di The Lofts at Anthony Mills yang terletak di Coventry. Bangunan ni sebenarnya adalah sebuah bangunan lama yang dibina 144 tahun dahulu dan digunakan sebagai kilang kain yang diproses dari benang kalau tak salah aku.Terdapat banyak gambar2 lama berkaitan sejarah bangunan ini yang digantung dipersekitarannya. Tapi sekarang baru 2-3 tahun rasanya, keseluruhan bangunan ni telah dibeli dan dijadi apartment serta dimajukan oleh Brady Sullivan Properties. 

Bijak mereka. Tak perlu runtuhkan bangunan yang mempunyai nilai sejarah dan bina yang baru. Just buat major renovatian bahagian dalam menjadi unit-unit aparment.

Sikit sejarah berkaitan Anthony Mill ni.

Built between 1872 and 1874, the Anthony Mill in Coventry, RI is one of the most architecturally elaborate mills in the state of Rhode Island. Anthony Mill’s rubble-stone walls are clad in stucco with granite outer corners, granite foundation and window sills, and brick window surrounds. Its massive front stair tower rises six stories and is capped with a polygonal belfry trimmed with alternating bands of red brick and granite and four tall round-arched openings. During its heyday, this truly spectacular mill was once the show piece of the Coventry Company and contained 33,132 spindles and 726 looms used for manufacturing cotton.

Currently listed on the National Register of Historic Places, the Anthony Mill has recently been renovated into luxury loft apartments by Brady Sullivan Properties, and was reborn as the Lofts at Anthony Mill.

Sungai Belakang The Lofts

pandangan bahagian belakang di Lofts
Concodia Manufacturing tu masih beroperasi
kilang textile

air mengalir dari Pawtuxet River

Situated on the banks of the Pawtuxet River with easy access to the Coventry Greenway Canoe Launch and just north of the Washington Secondary Trail, the Lofts at Anthony Mill offers a premier luxury mill loft community with up-scale apartments for rent in Coventry. Enjoy the sounds of the river from the roof-top deck high a top the five story building overlooking the Anthony Dam. Participate in a game of hoops in our indoor basketball court, or stay at home and watch your favorite flick in the state-of-the-art Theatre Room. Work out at home in the fitness center, pick up a book in the reading room, surf the web with the wi-fi hotspot, or just hang out in the community gathering room. With on-site storage and parking to complete this luxury living package, you should call this beautifully renovated mill home.


Every apartment rental home for lease at the Lofts at Anthony Mill is appointed with granite kitchen and bath countertops, stainless steel appliances, original reclaimed hardwood flooring, expansive windows, soaring ceilings, individual heating and central air conditioning systems, in-unit washer and dryer, and brushed nickel lighting fixtures. Fresh designer paint colors complete the package for chic loft style living.


These controlled access Coventry loft rentals are conveniently located on the RIPTA bus line and is a pet friendly community. The future expansion of the Coventry Greenway Bike Trail along the rear of Anthony Mill’s lofts on the Pawtuxet River will make jogging, walking your dog, riding your bike or a leisurely stroll as easy as walking out your back door.


Where else can you live in a historic luxury loft for rent close to Providence that offers these on-site amenities and easy access to all of the recreational options? Nowhere else but the Lofts at Anthony Mill in Rhode Island.


Rents range from $950 - $1675 per month. 


Suasana hadapan The Lofts


Alhamdulillah, jutaan terima kasih kepada Datuk Bandar RI a.k.a Mr P kerana menumpang kami  penginapan yang serba lengkap buat kami sepanjang kembara kami di East Coast US ni .

Pertama-tama aku nak ucapkan rasa syukur serta jutaan terima kasih pada tuan tanah RI yang sudi dan berbesar hati menerima kami sepanjang kami berada di sini.

Penginapan yang selesa dan lengkap di apartment dan boleh main masak-masak lagi kalau kami tak keluar dari RI. Tapi sebenarnya tujuan dan matlamat yang utama adalah untuk bertemu dengan tuan tanah ni yang mana hampir 25-28 tahun sebenarnya kami tak bertemu . Alhamdulillah, akhirnya kami bertemu juga . Segala kenangan masa lalu kembali dalam ingatan .

Dari sini pula , kami senang nak bergerak ke mana2 destinasi. Semua luggage besar kami tak perlu diangkut. Hanya hand luggage yang gunakan bila kami travel keluar dari RI. 

Macam aku katakan , apartment serba lengkap . Washing machine ada serta dryer . Tak perlu risau nak basuh pakaian. Wifi pula laju berdesup 24Mpbs membuatkan aku dapat tonton Final Gegar Vaganza dengan selesa tanpa buffering berbanding kat Tanah Melayu yang katanya laju dan murah tapi sebenarnya masih jauh ketinggalan dan mahal pula tak setimpal dengan perkhidmatan yang mereka berikan.  
Residence Parking di Bahahagian Hadapan The Lofts

aparment 5 tingkat siap dengan lif

Suasana persekitaran The Lofts ni memang amat mendamaikan. Sambil mak itam masak kat dapur , aku boleh layan mengadap sungai dari tingkap.Dengar deruan air sungai tu memang mengasyikan dan tenang serta mendamaikan. Sekarang winter, jadi takde ikan, kalau summer, boleh mancing ikan trout kat situ.  Kekadang aku angkat sikit tingkap tu,tingkap yang jenis kedap bunyi dan udara tu, meluru  udara nyaman dan dingin musim salju menerjah ke dalam. Semua percuma dari Allah.Tapi bila lupa tutup, kenapalah aku rasa sejuk sangat walaupun heater dah on. Rupanya tingkap tak tutup rapat hahaha

Kalau tak pi mana2, aku capai kasut dan pi Gym yang tersedia serba lengkap sambil layan kat atas treadmill dalam 30-40 minit . Tapi winter ni, susah sikit peluh nak keluar. 

Malas nak keluar,  kami just melepak je berdua. Layan movie kat Apple TV dan Netflix. Netflix is an American multinational provider of on-demand Internet streaming media, and of flat rate DVD-by-mail in the United States, where mailed DVDs and Blu-ray Disc are sent via Permit Reply Mail.

Macam aku katakan dalam n3 terdahula. Kembara kami kali ini jenis relax dan santai . Tak terburu-buru masa . Light travel. Rasa nak keluar dekat2 , aku pi lah lepak2 kat Wrentham Village . 3-4 jam kat situ dan dah dapat apa yang dihajati, sebelum magrib yang masuk pukul 4.30 ptg, kami dah balik aparment. Kalau nak keluar jauh sikit 200-300 batu, booking hotel kat Expedia sesiap, maka merayaplah kami bang 2-3 hari , kemudian balik semula ke The Lofts.


Kemudahan Gymnasium lengkap
 








Depannya , kawasan kejiranan a.k.a kampung



library buat penghuni The Lofts


bilik pool pun ada



tu kayu alang original asal berusia 144 tahun tu


sedap makan nasi goreng pepanas bila winter ni

4 ulasan:

  1. Cantik sungguh kesemua foto yang dirakamkan. Khayal melihatnya. Terasa seperti kita jugak berada disana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

      Padam