WARGA SCP

Ahad, Februari 13, 2011

U RELA TAK, I TAK RELA

ALHAMDULILLAH

Baru2 ini, seorang pemimpin negara jiran yang meminta agar umat islam di negaranya lebih liberal dan sederhana. Dengan erti kata lain, demi pembangunan negaranya, umat islam negaranya perlu bertolak ansur dengan agama lain hinggakan kita boleh mentafsirkan niatnya,
" sesekali orang islam minum dan makan yang haram takpe "

Pengaruh liberalisasi yang cuba ditiupkan dan ditanam oleh musuh2 islam sebenarnya sudah mula bertapak sedikit demi sedikit dalam masyarakat kita samada kita sedari atau tidak.

Peranan kita sebagai orang islam dalam menyedari akan segala muslihat dan tipu daya ini demi sesuatu yang dikatakan kemajuan perlu dilakukan sekarang agar suatu hari nanti tidak berlaku konsep "melayu beragama islam" dengan "melayu bukan beragama islam"

Semuanya bermula di rumah dengan ahli keluarga sendiri dahulu baru diikuti dengan yang lain2.
i tak rela gadaikan akidah dan agama demi liberalisasi

Begitu juga dengan merayakan sesuatu perayaan . Kita harus tahu membezakan kerana perayaan agama bagi yang lain dari islam tidak boleh diraikan oleh kita. Tetapi sesetengah pendapat kalangan manusia yang beragama islam atas dasar liberalisasi tanpa pengetahuan yang mendalam dalam agama sehingga mengeluarkan pendapat,
" takpe merayakan selagi tak lakukan perkara maksiat" boleh menyebabkan iman dan akidah kita tergelincir dari pegangan islam yang kita anuti.

Seperti yang diketahui umum seluruh dunia, esok pasti ramai pasangan tak kira agama yang dengan bangganya akan merayakan "Valentine's Days" . Kalau yang merayakan bukan dikalangan agama islam, lantaklah
Tapi,
orang islam yang merayakannya juga tanpa usul periksa sedangkan perbuatan tersebut ternyata bercanggah dengan ajaran Islam dan haram hukumnya
Tepuk dada , tanya iman
"U ALL RELA TAK"
"I TAK RELA U "


Sebagai rujukan, fatwa yang dikeluarkan oleh JAKIM

Fatwa Hukum Umat Islam Menyambut Hari Kekasih (Valentine's Day)

PENGENALAN

Tanggal 14 Februari setiap tahun seluruh penduduk khususnya di Amerika dan Eropah akan meraikan Hari Valentine iaitu satu hari rasmi untuk menyatakan rasa kasih sayang kepada pasangan masing-masing.

 • Ada yang saling bertukar-tukar bunga ros merah, mengirimkan kad ucapan dan hadiah, mengumandangkan lagu-lagu cinta dan asmara, membuat upacara tari-menari besar-besaran di disko-disko bersama minuman arak, mengadakan acara makan malam dengan disinari cahaya lilin, bertukar-tukar perasaan di taman-taman bunga sehingga berkucupan dan akhirnya sanggup menggadaikan kehormatan diri sendiri demi membuktikan kesetiaan kepada teman masing-masing. Sedangkan mereka tidak ada hubungan yang sah disisi agama yang mengharuskan mereka berbuat demikian.

 • Tidak dinafikan ada umat Islam di negara ini turut meraikan Hari Valentine. Mereka meraikan hanya kerana suka-suka dan terikut-ikut untuk mendapatkan keseronokan tanpa mengetahui asal-usul dan sejarah hari tersebut.
 • ” Hari Kekasih” yang dibawa oleh orang barat tanpa disedari bertujuan untuk melekakan serta merosakkan aqidah dan akhlak masyarakat Islam, kerana kebiasaannya senario menyambut ”Hari Kekasih” berlaku dikalangan remaja Islam. Sungguhpun ia belum sampai ke tahap yang kronik, namun begitu ia boleh menyumbangkan kepada pelbagai kerosakan aqidah, akhlak dan budaya umat Islam sekiranya tidak ada sebarang tindakan dibuat untuk menyedar dan menginsafkan mereka.
 • Harus diingat mengamalkan dan mengikut budaya asing terutama dalam meraikan hari tertentu tanpa mengetahui latar belakang perayaan itu sebenarnya akan menjerumus umat Islam kepada kehancuran. Hal ini kerana perlakuan seperti ini bukan sahaja menjejaskan akhlak orang Islam, bahkan boleh menjejaskan keimanan dan aqidah mereka.
KEPUTUSAN FATWA
Sehubungan itu, kertas kerja berkaitan dengan hukum umat Islam menyambut
Hari Kekasih ( Valentine’s Day ) telah dibentang dan dibahaskan dengan teliti oleh Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor pada 25 Zulkaedah 1426 Hijriah bersamaan 27 hb Disember 2005 Miladiah.
Setelah dilihat dengan penuh penelitian, maka Jawatankuasa Fatwa mengambil keputusan sebagaimana berikut :

Alhamdulillah fatwanya adalah seperti berikut :
” Amalan merayakan hari kekasih ( Valentine Day ) tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah dilarang oleh Islam yang jelas bercanggah dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah. Oleh itu umat Islam adalah DILARANG daripada melibatkan diri di dalam meraikan hari tersebut. ”
والله أعلم بالصواب

NOTA : Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71, yang telah bersidang pada 20-22 Syawal 1426 Hijriah bersamaan 22-24 November 2005 Miladiah di Kuching Sarawak, juga telah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day, tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsure-unsur kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.

Keterangan/Hujah:
Antara hujah keputusan tersebut adalah seperti berikut :
 • Sejarah Valentine’s Day tidak ada di dalam Islam. Amalan budaya dan hasrat perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian yang bercanggah dengan Islam.

 • Di dalam Islam tidak ada hari tertentu bagi meraikan kekasih atau kasih sayang. Islam sangat menitikberatkan soal kasih sayang dan setiap hari di dalam Islam adalah hari kasih sayang.

 • Islam menolak konsep kasih sayang yang terkandung dalam Valentine’s Day kerana unsur-unsur ritual keagamaan yang diamalkannya boleh menggugat aqidah Islam.

 • Sekiranya seseorang Islam itu berhasrat untuk memberi hadiah kepada seseorang pada 14 Februari bersempena dengan Valentine, perbuatan tersebut adalah tidak betul kerana ia seolah-olah meraikan konsep yang dibawa oleh Valentine’s Day.

 • Kebanyakan golongan remaja Islam hari ini meraikan Valentine’s Day dengan perbuatan-perbuatan yang dilarang oleh Islam. Gejala seperti ini sekiranya tidak dibendung akan merosakkan generasi umat Islam akan datang.

 • Valentine’s asal nama sebenarnya St. Velentino merupakan seorang paderi palaing berpengaruh di zaman pemerintahan ratu Isabella di Sepanyol dan juga merupakan antara orang terpenting yang menghancurkan tamadun Islam di Sepanyol. Oleh itu ratu Isabella telah menetapkan 14 Februari sebagai hari menginati kemenangan kristian terhadap Islam. Maka barangsiapa yang merayakannya seolah-olah ia bergembira dan merestui ke atas kekalahan orang Islam di Sepanyol.

 • Memang Islam sangat menggalakkan umatnya supaya berkasih sayang antara satu sama lain, tetapi untuk meluahkan kasih sayang antara seorang lelaki dan seorang perempuan perlu melalui saluran yang dibenarkan oleh syara’. Ia bukannya yang menggalakkan kepada perkara yang mendorong atau meransang kepada yang dilarang dan maksiat.

 • Sebagai alternatifnya, jika seluruh dunia masih berterusan menjadikan 14 Februari sebagai hari ”percintaan rasmi” mereka dengan pasangan mereka, marilah kita umat Islam menjadikan setiap hari senagai bersatunya Ukuwah Mukminin sesama Mukminin dan Mukminat sesama Mukminat dengan memperkukuhkan ikatan ukhuwah, kasih sayang dan mencintai Allah dan RasulNya, demi menghadapi pakatan musuh Islam yang bertanggungjawab menjatuhkan kerajaan Islam Sepanyol, serta pada masa yang sama mendeklarasikan penentangan umat Islam kepada syirik dan penzinaan tajaan musuh-musuh Islam zaman berzaman.
والله أعلم بالصواب

13 ulasan:

 1. "hari kekasih" kita selasa, 12 rabiulawal nanti...

  BalasPadam
 2. amacam weather kat johor sekarang? Hujan atau panas sekarang ni?

  BalasPadam
 3. Assalamualaikum Pak Itam

  hari kekasih dah ada fatwa

  bagaimana dgn perayan2 ni
  depavali
  taipusam
  tahun baru masihi
  chat go mei

  disambut besar2an
  dimana mereka yg arif

  Wassalam

  BalasPadam
 4. kog

  pertamanya, sama2 kita banyakkan selawat atas junjungan kita

  keduanya, cuti umum hehe

  BalasPadam
 5. uncle

  alhamdulillah
  panass yang amat dong hehehe

  sib baik sekrg saya kat dataran tahrir, mesir hehehe

  BalasPadam
 6. waalaikumsalam atuk

  sebrg perayaan berbentuk keagamaan selain islam adalah tidak dibenarkan samasekali oleh agama kita utk diraikan, sekadar kunjung mengunjung boleh

  ahad lepas rasanya, perkara ini telah dikupas oleh seorg mufti dalam suratkhabar

  kena tahu bezakan perayaan berbtk keagamaan atau kebudayaan

  BalasPadam
 7. haaa...tau pun depa ! eloklah telah diwar-war kan supaya semua tau tentang perkara ini...

  BalasPadam
 8. as salam...

  terima kasih atas info..
  by the way..saya nak add blog ni ke blog saya..bolekan??

  jazakallah..

  BalasPadam
 9. yang kita risau sembilan bulan lepas ni banyak kes terjumpa bayi di tempat2 pembuangan sampah. Nauzubillah...

  BalasPadam
 10. kak nab

  alhamdulillah

  semoga kesedaran timbul dalam diri semua kita dan tahu membezakan yang mana haram yang mana tidak

  insyallah

  BalasPadam
 11. waalaikumsalam amy

  alhamdulillah

  silakan

  BalasPadam
 12. kak pah

  itu yg menjadi isu besar sekarang dalam masyarakat kita

  moga2 kaum keluarga kita semua serta sahabat taulan terlindung dari perkara2 sebegitu dalam kehidupan sekarang yang penuh tipu daya muslihat syaitan

  BalasPadam
 13. memang pemimpin mana pun rasa gusar bila lihat tahap keislaman meninggi. tentunya akan kelihatan kelainannya.namun kita usaha terus berinteraksi dengan tanpa perlu tinggalkan cara kita dan mempamerkan keindahan islam, boleh hidup toleransi bersama

  BalasPadam