WARGA SCP

Isnin, September 27, 2010

JOM KE BANDUNG KITE

ALHAMDULILLAH

Kelmarin , pak itam berpoya2 dgn mak itam ,
pi dating berdua, kemudian "have a heavy lunch" kat JB,
kami pekena nasi mandey, hummus yg dgn roti besar macam sport rim saiz 15 inci tu
sambil hirup sup lentil ,
jadi ahad ni kami tak bercadang nak makan nasi.

Tekak teringin nak makan mee bandung
lalu kami pun terbanglah ke Bandung , Indonisia
kerana dah namanya Bandung ,
tentu ada mee bandung dan enak rasanya.

airport Bandung

Turun je flight, terus menuju ke warung berdekatan
lalu berkata,

"Pak, mee bandung loro (dua)"

jawab si pelayan

"di sini enggak ada menu tu pak "

"Lorrr, katanya bandung, tentu ada mee bandung"

Dengan perasaan hampa,
kami pun itu jam juga naik balik flight untuk pulang.
Dulu masa kami Hong Kong,
menu mee hong kong pun takde

Lepas tu pernah sekali pi Pattaya,
ingat nak pekena Nasi Goreng Pattaya,
pun hampa juga

Siapalah yang pepandai letak nama menu tu

Akhirnya, pak itam pun jumpalah dek non kesayangan ku
dengan nada manja dan memujuk,

"Dek non itam, aku kepingin makan mee bandung"
"Baik lah Kang Mas"

Inilah hasilnya,
Mee Bandung Muar hasil air tangan dek non itam ku
not Mee Bandung Bandung

"Terima kasih dek non"

sendiri nak makan
memacam rencah ada

daging tetel ada

sotong kurita ada



28 ulasan:

  1. salam CR...

    dan dan la ni jugak terlioq nk makan mee bandung , zolimnya CR dok tayang sepinggan mee di pagi hari ...

    ingat ka dah sampai di bumi indon .. rupenye mee saja yg terbang dr BANDUNG ..he he he

    BalasPadam
  2. Salam Pak Itam,

    Bestnya....Teliur. huhuhu

    BalasPadam
  3. betul kata Rezeki. Kawan saya dari thailand si Pornpajong Watcharaparn pun terkejut bila datang sini sebab katanya kat sana pun tak dak nasi pattaya...heh3...

    BalasPadam
  4. sirap bandung pun takde kat bandung...

    lom ada orang buat mi malaysia kan?

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum Pak Itam

    atuk pun nak rasa hasil air tangan dek non itam ...he he

    Wassalam

    BalasPadam
  6. sedap! kita suka. mi bandung muar pun suka jugak yg kat angsana.

    BalasPadam
  7. Salaam Pak Itam,

    fuh! mengancam betui mee bandung high chapparal tu... banyak aksesori, sampai tak nampak mee nya... i like! :D

    psstt.. pak itam, lenkali bila pi Bandung, order jer mee. Apa2 mee yang waiter tu serve nanti kira mee bandung ler tu, versi original lagi! hehehe..

    VpeaceV

    BalasPadam
  8. Salam Pak Itam,

    Dengan senyum ni kakak menaip tau.... kelakar memang kan penduduk kita di Malaysia. Macam-macam nama makanan dikaitkan dengan nama dari negera luar.

    Apa yang nyata memang Mee Bandung Muar sedap. Apa lagi yang sediakan Non Muar pulak tu....

    BalasPadam
  9. huhuhu...pak itam. setiap kali saya puasa(baru dapat 2 hari)..saya pun teringat nak bukak blog pak itam..tetiba jer muncul peha ayam (aritu)..cobaan!! kali ni bukak pula nampak mee bandung...perrrhhh
    kecur air liur saya tau. DUGAAN SGGH!!!petang nih kena cari mee bandung muar jugakkkkk!!!!

    BalasPadam
  10. Aslkm CR

    Ya Allah mewahnya mee bandung tu sampai nak terkeluar isinya!

    CR pegi bandung dgn CL ke?

    mamaju.

    BalasPadam
  11. salam rezeki,

    teringat mee bandung kat depan SAMURA. Nostalgia betul.

    BalasPadam
  12. Salam CR,

    Ingatkan CR join CL di Bandung....CL beraya sakan ni.....skrg tengah bersantai di Bandung ni

    BalasPadam
  13. waalaikumsalam kak ummi

    mee dari bandung takpe kak

    jgn cewek dari bandung hehehe

    BalasPadam
  14. uncle

    tulah, org kita pepandai je letak nama

    tu yang pi siam cari nasi paprik , haram takde hehehe

    BalasPadam
  15. kog


    hehehe


    mee hoon malaysia satu , tapi masa tu order kat warung di UK hehehe

    BalasPadam
  16. waalaikumsalam atuk

    jom, kalau turun ke JB dan sekitarnya, bagitau pak itam ya hehe

    BalasPadam
  17. mampir

    pasal selalu buat mee bandung ni, jadi pi kedai tak pernah mintak pulak heheheh

    tapi sesekali balik muar, pekena juga mee bandung ni

    sebuah kat restoran di tg agas
    satu lagi warung burukje kat pt amal
    tapi rasanya umpppppph

    BalasPadam
  18. waalaikumsalam kak chik


    hehehehe


    nasi putih bandung satu hehehe

    BalasPadam
  19. waalaikumsalam kak zakie


    tu yang kalau mana2 pi , selalu kita jumpa menunya mesti tulis

    mee bandung muar

    tapi kekadang nama je, rasa hampes hehehe

    BalasPadam
  20. tanpa nama

    heheheheh tulah, lain kali kalau masuk umah pak itam kena bagi salam dulu heheheheheh

    boleh nanti pak itam jamu hehehehe

    BalasPadam
  21. waalaikumsalam mama ju

    heheh saya kejalah kak, cl dia cuti hehehe

    BalasPadam
  22. waalaikumsalam az

    raya lps sempat menyinggah juga kat situ

    ramai sungguh, kena tunggu lama hehe

    BalasPadam
  23. waalaikumsalam rosli


    cl tgh mengurat awek bandung , buat calon isteri hehehehehe

    BalasPadam
  24. waalaikumsalam ibu

    dah habis lah ummi mee bandung tu, separuh buat hantar utk anak kat asrama, boleh dia makan2 dgn kekawan

    BalasPadam
  25. Salam Pak Itam,,

    Bestnya,,, teliur... terus terasa lapar...

    BalasPadam
  26. Salam Pak Itam,

    Masuk sini..kalo takde makanan tak sah..huhuhu..
    Memang rezeki betul..rezeki air-liur hahaha

    BalasPadam
  27. waalaikumsalam tikah

    jom, ada semangkuk lagi hehe

    BalasPadam
  28. waalaikumsalam syima

    itu pun rezeki jugak tau hehe

    BalasPadam