WARGA SCP

Selasa, September 28, 2010

ROADTAX BASIKAL


ALHAMDULILLAH

Semalam petang , takde keja, aku pun apalagilah
beroperasi menanggalkan roadtax keta mak itam yang nak mati 28 hb September ni
dgn roadtax yang baru diperbaharui oleh budak kerja ku sebelah paginya

Nak tanggalkan pun satu hal juga
gam yang lama habis melekat kat cermin
kena bersihkan dulu , sental kasi buang
baru boleh lekat yang baru

setahun rm438 untuk 2000 cc ,
nanti tahun depan benda yang sama juga
insurance pula dah 55% NCB + 5 % extra lagi

bila lihat roadtax tu, aku terkenang masa zaman remaja ku di Muar
masa tu muar kira mcm Amsterdam dan bandar2 lain di Belanda kerana
basikal lebih banyak dari orang .

Cuma kat Amsterdam , banyak terusan
tapi kat Muar pula banyak parit,
parit bakar ada, parit amal ada, parit keroma ada, parit sakai ada
bak kata orang segala atuk nenek parit ada di Muar
kira kalau dedulu takde duit nak pi Belanda, kira pi Muar pun oklah
Gambaran
Parit Sakai, Parit Amal,Parit Bakar, Parit Tiram
tapi kat Amsterdam hehehe


Aku masa tu punya sebuah basikal jantan yang berpalang di tengahnya
perewelnya aku dah ganti dengan perewel mati
senang nak berlumba nanti balik sekolah

tapi masa tu, setiap basikal di Muar kena ada roadtax juga
setahun rm5 , masa tu besar sangat nilai tu

aku masa tu tgh sekolah, mana mampu nak bayar roadtax basikal
jadi aku buat dek je
lagi pun bukan ada roadblock mcm sekarang
kerana yang kuat kuasakan roadtax basikal tu ialah MDMS (Majlis Daerah Muar Selatan)

roadtax tu berbentuk bulat lonjong sikit, siap kena letak kat dalam bekasnya
dan pamerkan di tepi sepit udang nasikal tu

Nak jadi cerita, suatu hari aku pun mcm biasa pegi ukur bandar hehehe
basikal parking kat tempatnya dan siap kunci yang jenis selak je kat tayar belakang tu
lepas puas ukur bandar, time nak ambik basikal je

"Alamak , basikal dah hilang wooooooooooooooooo"

aku buntu kerana yang pasti bila balik

pertama : kena bambu dgn ayah
kedua : silap hari bulan kena belasah hehehe

tiba2 tuan kedai Toko Manap tempat aku parking tu cakap

"Dik, tadi ada operasi MDMS, sapa basikal takde raodtax
mereka angkat naik lori "

Hati ku lega sikit, terus aku menapak ke pejabat MDMS
berlambak basikal kat situ
semua takde road tax

nak lepas kena bayar denda RM25 dan buat sekali roadtax basikal

hehehe

nak tak hendak , aku balik dulu naik bas
cari duit dulu kat umah pasal duit nak tebus basikal tu tak cukup

Itulah, jangan ingat kereta je ada roadtax
basikal pun ada wooooo
rasanya kat Tanah Melayu masa tu
kat Muar je basikal kena ada Roadtax

sape org muau, pasti tahu cite roadtax basikal ni

8 ulasan:

  1. dedulu beskal pun kena road tax yek...? sumpah tak tau...

    :)



    .

    BalasPadam
  2. salam. kakpah orang lama tapi tak pernah pulak tau basikal ada roadtax. Kat muau je ke...

    BalasPadam
  3. tasekM

    tu cite 40 tahun lepas hehehe

    sekrg takde roadtax basikal , basikal pun dah tak byk kat muar

    BalasPadam
  4. waalaikumsalam kak pah

    ya, kat muar je pakai roadtax tu hehe

    BalasPadam
  5. Ha ha ha..r/tax besikal? Pelik munyinye.

    Tanggal & menampal roadtax nie akak punya kerja. Bila masuk bab r.tax tangan hubby menggigil takut r/tax baru rosak.

    BalasPadam
  6. salam CR....

    kali pertama akak dengar basikal kena ada r.tax...

    kalu org utara , kami panggei basikal tu geghek ..tu yg x pyh ada cukai jln kot , he he he

    BalasPadam
  7. kaka ina


    betul, dulu2 kat muar mmg ada road tax ni hehehe

    psl masa tu bsikal byk kat muar, boleh jadi sumber hasil majelis daerah

    BalasPadam
  8. waalaikumsalam kak ummi

    kat muar je ada kak road tax basikal ni hehe

    BalasPadam