WARGA SCP

Rabu, April 04, 2012

ISLAND HOPPING PART 6 : MITOS TASIK DAYANG BUNTING
ALHAMDULILLAH

Masa yang diperuntukkan utk kami di Tasik Dayang Bunting selama sejam hampir berakhir. Aku pulak hanya leka dengan dslr aku .

Kawasan rekreasi ini mendapat nama dari Tasik dayang Bunting yang terdapat di pulau ini.

Tasik air tawar semulajadi seluas 10 hektar sesuai untuk mandi-manda dan riadah. Ianya bersebelahan dengan laut yang dipisahkan oleh batu berdinding selebar 10 meter.


Tumbuhan utama di kawasan ini ialah malut, buey, resak, kelat (Syzygium spp) , merpauh periang (Swintonia schwenkii)serta berbagai spesies palma.

Tasik lagenda ini mempunyai mitos yang tersendiri
. Tunku Thiauddin Bin Tunku Zainal Abidin menurut penulisannya menceritakan bahawa beberapa ratus tahun dahulu ada seorang jin bernama Mambang Sari duduk di Pulau Langkawi.

Pada tiap-tiap hari Mambang Sari dengan dayang-dayangnya pergi bermain-main di suatu tempat yang di panggil Pasir Telok Ayer Tahun.

Pada satu hari semasa mereka bersuka-sukaan di pantai pasir di Pulau itu, seorang jin bernama Mat Teja melihat mereka, dan Mat Teja jatuh kasih kepada Mambang Sari. Tetapi Mambang Sari tidak tahu langsung bahawa Mat Teja kasih kepadanya.

Selepas bermain-main di Pasir Telok Ayer Tahun, Mambang Sari dan dayang-dayangnya pergi mandi di Telok Lawak. Tiap-tiap kalinya Mat Teja mengikut dari jauh kerana tidak berani mengatakan kasihnya kepada Mambang Sari.

Pergi ke Telok Ayer Tahun, Mat Teja kena lalui di suatu tempat yang dipanggil Diang. Maka, di tempat ini tinggal seorang tua bernama "Tuk Diang".

Pada suatu hari apabila ia lalu, Tuk Diang bertanya kepada Mat Teja ke mana ia hendak pergi. Jawab Mat Teja, ia hendak pergi mengikut Mambang Sari kerana ia telah jatuh kasih kepadanya, tetapi ia tidak berani pergi hampir. Tuk Diang beri petua kepadanya, ambil sebatang tabung buluh, pergi berjalan di pantai laut waktu air surut, kemudian tadah air mata duyung dengan tabung buluh itu di suatu tempat yang dipanggil Telok Kahar. Apabila dapat air mata duyung itu, basuh muka dengannya apabila ia lihat Mambang Sari.

Mat Teja turut seperti yang mana dipetuakan oleh Tuk Diang dan satu pun tidak ketinggalan. Ia pun berjalan di pantai laut dan sampailah di Telok Kahar waktu air surut. Maka dilihatnya seekor duyung duduk di atas batu dan air matanya jatuh meleleh di mukanya kerana air pasang telah meninggalkannya dan dia tidak dapat balik ke laut.

Apabila Mat Teja melihat duyung itu duduk terbeting di batu, ia pun tidak lengah lagi membuka tali pinggangnya di mana tergantung tabung buluh yang tersebut dan menadah air mata duyung itu. Apabila sudah dapat ia pun dengan segera balik ke Telok Lawak. Maka di sini ia dapati Mambang Sari sedang bersuka-sukaan. Mat Teja dengan tidak membuang masa menyapukan leher dan mukanya dengan air mata duyung itu.

Apabila Mambang Sari melihat wajah Mat Teja ia pun jatuh kasih kepadanya. Pada hari-hari kemudian yang berikut mereka duduk berkasih-kasihan, tetapi tidak duduk sama setempat. Ada kalanya mereka berjumpa di darat dan ada kalanya di laut. Tidak berapa lama daripada itu Mambang Sari pun bunting dan balik ke suatu tempat yang dipanggil Dayang Beranak untuk melahirkan anaknya.

Tujuh hari lepas bersalin anaknya meninggal dunia. Mambang Sari campakkan anaknya ke dalam sebuah tasik dan tasik itu pada masa ini dipanggil dengan nama TASEK DAYANG BUNTING.

Ini hanya sebahagian mitos sahaja dan semua yang tercipta dan terjadi di muka bumi ini adalah dari kekuasaan Allah S.W.T jua yang mentadbir seluruh sekalian alam.

Aku takut nak mandi kat situ kerana aku takut perut aku membunting hehehehehehe

Loceng dah bunyi menandakan masa bersukaria selama sejam dah tamat . Maka bermulalah episod ngeri nak menapak semula anaktangga sebelum kembali menuju ke jeti.
2 ulasan:

 1. 1)mambang sari kena ilmu guna²? hehe
  2)saya pernah buat teori tasik ni jugak dulu:
  http://kucingorengemok.blogspot.com/2010/10/kisah-dayang-yang-bunting.html

  BalasPadam
  Balasan
  1. hehehe

   mambang putih, mambang biru ,mambang cokelat

   menarik jugak teori kog hahaha

   Padam