بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم dan Selamat Sejahtera
ALHAMDULILLAH
السلام عليكم dan Selamat Sejahtera
ALHAMDULILLAH
Sepanjang kami di Istanbul , kami hanya mengambil sarapan pagi dan makan malam sahaja di hotel penginapan manakala makan tengahari kami di luar dan kalau di Istanbul, kami akan menjamu selera tengahari di Buhara Restaurant .
Restaurant ni terletak di kawasan SultanAhmet yang menjadi tumpuan pelancong kerana terdapat Blue Mosque, Ayasofya serta Byzantine Hippodrome di situ.
Restaurant ni terletak di kawasan SultanAhmet yang menjadi tumpuan pelancong kerana terdapat Blue Mosque, Ayasofya serta Byzantine Hippodrome di situ.
Menu makanannya pula bukan tak sedap , tapi biasalah tekak bapak kan tekak orang kampung . Permulaaan dijamunya kami salad diikuti dengan roti yang dimakan serta dicicah dengan soup yang diperbuat dari kacang dan baru lepas tu ada sedikit nasi yang ditumis lawan dengan daging kebab samada kebab ayam atau daging.
Alhamdulillah, tekak kena ke tak kena, rezeki jangan di tolak, musuh jangan di cari
licin bapak kerjakan hehehe
Alhamdulillah, tekak kena ke tak kena, rezeki jangan di tolak, musuh jangan di cari
licin bapak kerjakan hehehe
kan best kalau ada menu kebab masak asam pedas daun kesom ke atau kebab masak lemak cili padi atau kebab masak kari
Soal makan tak perlu risau di sini kerana kita berada di negara Islam yang majoriti penduduk islamnya 99%.
Soal makan tak perlu risau di sini kerana kita berada di negara Islam yang majoriti penduduk islamnya 99%.
inilah dapur pembakarannya terletak dalam restoran ni juga
roti ni kalau sapa handal boleh makan sorang habis , mmg bapak tabik
hehehehehe
roti besar dulang ni akan dimakan untuk 4-6 orang
roti ni kalau sapa handal boleh makan sorang habis , mmg bapak tabik
hehehehehe
roti besar dulang ni akan dimakan untuk 4-6 orang
Bapak lihat muka tukang bakar roti ni kecik,besar,kecik,besarbapak terbayangkan rupanyanya macam kepala ikan mayong nidan alangkah indahnya kalau roti yang dibakar tu boleh cecah dengan kuah kepala ikan mayong masak asam pedas daum kesom ni ,
adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
SALAM,
BalasPadamKALAU SORANG, TAK HABIS ROTI TU ! KENA ORDER SAIZ QUATER !
salam pakk itam,
BalasPadamkalau tidur tak ada bantal bolehlah beralaskan roti tu. besar sungguh. cicah ngan kari memang sodappp.
dan lauk asam pedas pak itam sentiasa mengancam.
As-Salam Tuan Rumah :-)
BalasPadamSedap nmpk hidangan tu...tp manalah sama dgn masakan Malaysia...the BEST in the world. Kami juga sempat ke Istanbul pada penghujung Dis lalu...althou i Istanbul inspires me...i prefer the endless adventure that Egypt could offer. But of course kalau boleh nak gi Istanbul dan Egypt lagi esok2 nanti
pakcik tukang canai buat muka boring kena angkat roti dulang dia 3-4 pose... kalau dia tau nak jadi blog header mesti senyum lagi ikhlas kaaaannnn! :)
BalasPadamSalam pak itam...
BalasPadamSedap nampak roti tuh...berapa harga sebiji roti camtu....pak itam
enak di cicah gulai ikan mayong atau asam pedas...
waalaikumsalam tuan Musollahehsan
BalasPadamdia tak jual suku-suku roti tu hehe
kebiasaannya mereka akan makan berkumpulan , jadi habiskan sorang sikit
waalaikumsalam kak pah a.k.a ibundo
BalasPadambagus juga cadangan buat bantal, lepas tu tidur keluar pulak air liur basi kat bantal tu, lepas tu kita makan buat cecah kari pulak hehehehehehehehehe
nak tergelak saya ni hahahahaha
kepala mayong itu fresh dari laut mersing, beli kat pasar tani pagi ahad lepas , semalam buat lauk berbuka, habis nasi saya kerjakan hehe
waalaikumsalam Im
BalasPadamlama tak dengar berita, harap semua ok dan sihat
mcmmana dgn urusan PHD tu, dapat tak ?
Istanbul memang sangat menarik buat saya , bukan saja luarannya seperti bangunan2 bersejarah, tapi juga dalamannya yang kita tak nampak mcm semangat sultan Muhammad Al Fatih bersama pejuang2 islam ketika itu yang menawan kota Constantinople dan beratus tahun sebelumnya Rasulullah pernah bersabda ,
"Pemimpin yang menaklukkannya adalah sebaik-baik pemimpin dan pasukan yang berada di bawahnya pula adalah sebaik-baik pasukan"
H.R. Ahmad bin Hanbal Al-Musnad 4/335]
egypt ,
insyallah saya dah masukkan dalam senarai kerana nak lihat kesan2 sejarah islam yang hebat di sana sejak zaman nabi musa lagi, tapi bila nak sampai,
wallahualam, hanya dengan keizinan Allah jua.
insyallah
kag
BalasPadammemula nak ambik fotonya , dia nak buat muka mengenyam, saya tak kasi hehehe
tu yang dia buat muka boring je tu hehehe
takda lah hehehe
dia yang offer saya untuk ambil fotonya sedang beraksi depan dapur tu , yang lain tenguk, depa pun tumpang sama rakamkan saat itu
waalaikumsalam shami
BalasPadamentah , lupa nak tanya berapa TL harganya pasal kami makan tak perlu keluar duit langsung ketika di sana kerana semua dah "all in"
tapi rasa2nya dalam 4-5 TL juga kot pasal dia makan dengan set soup kacang pol atau soup kacang kuda
betul tu , kalau dapat cecah asam pedas mcm lempeng , pasti enak hehe
salam pak itam,
BalasPadamamboi n3 ni mengancam yer..ingt ke roti tempayan ..
Tapi ni original yer..sedap tak???
best lagi asam pedas tu...tema pun sama..merah2...wow hot la pak itam nie..hihii
waalaikumsalam ain
BalasPadamheheheh
ni lagi sedap dari roti tempayan , terbaek dari ladang kata orang hehe
roti ni kunyah mcm tu pun sedap, kalau nak tahu, inilah makanan asasi atau makanan rugi org turkeye tak kir apagi ke , tgh ke atau malam,
depa cecah dengan soup kacang pol, atau kacang dal, atau kacang kuda
depa makan nasi dalam sebulan 2-3 kali je berbanding roti ni tetiap hari
ikan mayong mmg mabeles bg orang2 johor.......
BalasPadamyatissa
BalasPadamsesetengah org tak tahu makan mayong ni , kalau dia dah kena sekali baru nak lagi hehehe