WARGA SCP

Selasa, Julai 05, 2011

ISTANBUL : BUHARA RESTAURANT



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم dan Selamat Sejahtera
ALHAMDULILLAH

Sepanjang kami di Istanbul , kami hanya mengambil sarapan pagi dan makan malam sahaja di hotel penginapan manakala makan tengahari kami di luar dan kalau di Istanbul, kami akan menjamu selera tengahari di Buhara Restaurant .
Restaurant ni terletak di kawasan SultanAhmet yang menjadi tumpuan pelancong kerana terdapat Blue Mosque, Ayasofya serta Byzantine Hippodrome di situ.


ni dia tukang canai dan bakar roti restoran tu,
ni baru kata "fresh dari ladang"

Menu makanannya pula bukan tak sedap , tapi biasalah tekak bapak kan tekak orang kampung . Permulaaan dijamunya kami salad diikuti dengan roti yang dimakan serta dicicah dengan soup yang diperbuat dari kacang dan baru lepas tu ada sedikit nasi yang ditumis lawan dengan daging kebab samada kebab ayam atau daging.

Alhamdulillah, tekak kena ke tak kena, rezeki jangan di tolak, musuh jangan di cari
licin bapak kerjakan hehehe


kan best kalau ada menu kebab masak asam pedas daun kesom ke atau kebab masak lemak cili padi atau kebab masak kari

Soal makan tak perlu risau di sini kerana kita berada di negara Islam yang majoriti penduduk islamnya 99%.

alamat tak pegi ke laut le, pendayung dah kat sini

bapak suruh dia bagi post istimewa

banyak pilihan dessert , tapi dah tekak asam pedas kannnnnnnnnnn

inilah dapur pembakarannya terletak dalam restoran ni juga
roti ni kalau sapa handal boleh makan sorang habis , mmg bapak tabik
hehehehehe
roti besar dulang ni akan dimakan untuk 4-6 orang


Bapak lihat muka tukang bakar roti ni kecik,besar,kecik,besarbapak terbayangkan rupanyanya macam kepala ikan mayong nidan alangkah indahnya kalau roti yang dibakar tu boleh cecah dengan kuah kepala ikan mayong masak asam pedas daum kesom ni ,

adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii






14 ulasan:

  1. SALAM,
    KALAU SORANG, TAK HABIS ROTI TU ! KENA ORDER SAIZ QUATER !

    BalasPadam
  2. salam pakk itam,
    kalau tidur tak ada bantal bolehlah beralaskan roti tu. besar sungguh. cicah ngan kari memang sodappp.
    dan lauk asam pedas pak itam sentiasa mengancam.

    BalasPadam
  3. As-Salam Tuan Rumah :-)

    Sedap nmpk hidangan tu...tp manalah sama dgn masakan Malaysia...the BEST in the world. Kami juga sempat ke Istanbul pada penghujung Dis lalu...althou i Istanbul inspires me...i prefer the endless adventure that Egypt could offer. But of course kalau boleh nak gi Istanbul dan Egypt lagi esok2 nanti

    BalasPadam
  4. pakcik tukang canai buat muka boring kena angkat roti dulang dia 3-4 pose... kalau dia tau nak jadi blog header mesti senyum lagi ikhlas kaaaannnn! :)

    BalasPadam
  5. Salam pak itam...

    Sedap nampak roti tuh...berapa harga sebiji roti camtu....pak itam

    enak di cicah gulai ikan mayong atau asam pedas...

    BalasPadam
  6. waalaikumsalam tuan Musollahehsan

    dia tak jual suku-suku roti tu hehe

    kebiasaannya mereka akan makan berkumpulan , jadi habiskan sorang sikit

    BalasPadam
  7. waalaikumsalam kak pah a.k.a ibundo

    bagus juga cadangan buat bantal, lepas tu tidur keluar pulak air liur basi kat bantal tu, lepas tu kita makan buat cecah kari pulak hehehehehehehehehe


    nak tergelak saya ni hahahahaha

    kepala mayong itu fresh dari laut mersing, beli kat pasar tani pagi ahad lepas , semalam buat lauk berbuka, habis nasi saya kerjakan hehe

    BalasPadam
  8. waalaikumsalam Im

    lama tak dengar berita, harap semua ok dan sihat

    mcmmana dgn urusan PHD tu, dapat tak ?

    Istanbul memang sangat menarik buat saya , bukan saja luarannya seperti bangunan2 bersejarah, tapi juga dalamannya yang kita tak nampak mcm semangat sultan Muhammad Al Fatih bersama pejuang2 islam ketika itu yang menawan kota Constantinople dan beratus tahun sebelumnya Rasulullah pernah bersabda ,

    "Pemimpin yang menaklukkannya adalah sebaik-baik pemimpin dan pasukan yang berada di bawahnya pula adalah sebaik-baik pasukan"

    H.R. Ahmad bin Hanbal Al-Musnad 4/335]

    egypt ,
    insyallah saya dah masukkan dalam senarai kerana nak lihat kesan2 sejarah islam yang hebat di sana sejak zaman nabi musa lagi, tapi bila nak sampai,
    wallahualam, hanya dengan keizinan Allah jua.

    insyallah

    BalasPadam
  9. kag

    memula nak ambik fotonya , dia nak buat muka mengenyam, saya tak kasi hehehe

    tu yang dia buat muka boring je tu hehehe


    takda lah hehehe
    dia yang offer saya untuk ambil fotonya sedang beraksi depan dapur tu , yang lain tenguk, depa pun tumpang sama rakamkan saat itu

    BalasPadam
  10. waalaikumsalam shami

    entah , lupa nak tanya berapa TL harganya pasal kami makan tak perlu keluar duit langsung ketika di sana kerana semua dah "all in"

    tapi rasa2nya dalam 4-5 TL juga kot pasal dia makan dengan set soup kacang pol atau soup kacang kuda

    betul tu , kalau dapat cecah asam pedas mcm lempeng , pasti enak hehe

    BalasPadam
  11. salam pak itam,

    amboi n3 ni mengancam yer..ingt ke roti tempayan ..
    Tapi ni original yer..sedap tak???

    best lagi asam pedas tu...tema pun sama..merah2...wow hot la pak itam nie..hihii

    BalasPadam
  12. waalaikumsalam ain

    heheheh

    ni lagi sedap dari roti tempayan , terbaek dari ladang kata orang hehe

    roti ni kunyah mcm tu pun sedap, kalau nak tahu, inilah makanan asasi atau makanan rugi org turkeye tak kir apagi ke , tgh ke atau malam,
    depa cecah dengan soup kacang pol, atau kacang dal, atau kacang kuda

    depa makan nasi dalam sebulan 2-3 kali je berbanding roti ni tetiap hari

    BalasPadam
  13. ikan mayong mmg mabeles bg orang2 johor.......

    BalasPadam
  14. yatissa

    sesetengah org tak tahu makan mayong ni , kalau dia dah kena sekali baru nak lagi hehehe

    BalasPadam