WARGA SCP

Jumaat, Mei 14, 2010

PAHIT ITU PENAWAR

ALHAMDULILLAH,

syukur ke hadrat Allah swt yang telah mengurniakan kehidupan ku hari setelah suatu masa dulu puas sudah aku mengalami pengalaman PAHIT dlm meneruskan kehidupan ini,

Dulu, aku seringkali jatuh dan bangun , hanya kekuatan semangat yg ada menemani ku dengan izin Allah jua utk terus melangkah dan melangkah.

Memang apa yang ada hari ini sangat MANIS setelah aku merasakan KEPAHITAN nya dulu

PAHIT kehidupan yang menjadikan aku lebih tabah, kuat , bersemangat dalam menempuh kehidupan yang sementara ini.

Janji Allah itu memang benar, mohonlah kepadaNYA , jangan berputus asa dan menyalahkan takdir Allah kerana Allah jua Maha Mengetahui atas setiap apa yang direncanakan kepada kita.

Dari Abi Zar r.a ia berkata:

Nabi S.A.W bersabda: (Hadith Qudsi)
"Firman Allah Taala: Wahai hamba-hamba-Ku, semua kamu adalah sesat kecuali orang-orang yang mendapat petunjuk-Ku, maka mintalah hidayah daripada-Ku, niscaya akan Aku berikan. Wahai hamba-hamba-Ku..

Jadi pada rakan2, jadikanlah kepahitan semalam sebagai ikhtibar dan pengajaran
agar menjadikan diri kita tabah menghadapi segala dugaan&rintangan dlm kehidupan

Allah swt berfirman di dalam al quran :

"Berdoalah kamu kepadaKu, nescaya akan aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina "
(Surah Ghafir:60)

Terus terang aku katakan yang kami dulu pernah dipandang sinis atas kekurangan kami, tapi aku tak kisah itu semua

AKU LEBIH TAKUT JIKA ALLAH MEMANDANG SINIS KEPADA KU .

Namun aku tetap aku seperti dulu lagi,

tiada apa nak dibanggakan,

tiada apa nak dimegahkan,

Semua itu hanya pinjaman semata-semata , apa bila kembali jasad dan nyawa, semua akan ditinggalkan ,

hanya amalan menjadi perbezaannya

Alhamdulillah, Allah merencanakan ku utk bersusah-susah dahulu agar aku menjadi insan yg tahu erti erti kesyukuran,

Susah pun aku tetap bersyukur

Senang pun aku tetap bersyukur

PAHIT itu sebenarnya penawar dalam menjadikan aku hari ini

tetapi pahit benda alah ni memang dari dulu aku tak suka

mengapa , aku tiada jawapannya

namun baru2 ini baru aku boleh menelan sayur peria yang pahit ini

lawan pulak dengan daging masak asam pedas pekat

PAHIT PUN PAHITLAH LABU,

TELAN JELAH

KERANA PAHIT ITU PENAWAR

ALHAMDULILLAH

jom kekawan
cl , ada tempe tu kat dalam hehehe


cl, ni bukan serang balas tau
baru panaskan sikit je meriam pak itam hehehe



38 ulasan:

  1. salam from Makkah..


    noti aar....!!!!!!!



    tunguuuuuuu


    waslam

    BalasPadam
  2. ohhh sungguh pahit itu sayur peria...saya memang tak makan! walaupun ade orang kata...tak pahit pun! pahit itu penawar tapi tidak pada diri ku...

    BalasPadam
  3. salam pak itam,

    ini permulaan serangan balas ke pak itam :(( nampaknya orang kat Makkah tu kebal jer...

    BalasPadam
  4. Assallamualaikum,
    Mama Nadz suka sayur peria ni kalau dimasak kuning (cara kami lah).

    Pahit peria tak sepahit cemuhan yang kita terima dalam meniti kejayaan. Itu pun kita telah berjaya.
    Apalah sangat pahit peria...
    w/salam

    BalasPadam
  5. salam pak itam
    setuju banget!!!

    BalasPadam
  6. Salam Papa Black Market oppss..

    Haha kesian CL..
    Mula2 sy dah sayu dah kat atas tue..
    Bila tgk serangan kat bwh tue, tergelak2 sy..
    Sempat lagi Pak Itam huhu

    Tp mmg betul, sbg hambaNya kita akan diuji dan dgn ujian itu jualah kita semakin hampir kpd Allah..Ujian itu jua bukan shj berbentuk kesusahan namun nikmat jua berupa ujian dr Allah..

    BalasPadam
  7. Salam...

    bagi Taj...pahit itu adalah satu kemanisan...dan
    manissss adalah penyakit...
    apa2pun kita mesti bersyukur setiap apa yg kita ada...

    peria...mmg feberet pun...

    alhamdulillah syukur segala nikmat kurniaNYA...

    BalasPadam
  8. salam


    mcm satu peribahasa melayu gajah dgn gajah bergaduh kancil ditengah yg tersepit...CL n pak itam berbalas N3 yg menengok ni meleleh air liuq..

    cm nk sokong sapa ni????

    BalasPadam
  9. Salam Pak Itam,

    Hi..hi..hi...takut pisang berbuah 2x, sblm baca artikel akak scroll tgk gambar dulu. N3 & gambar ok, pass ada kaitan.

    Mmg yg pahit tu sebenarnya ubat. Bila akak rasa dah terlebih mkn benda2 manis, akak cari benda2 pahit pulak, biar manis & pahit tu berlwn. Setakat peria tu tak pahit lagi Pak Itam. Daun mengkudu pun masih ok. Dulu bibik akak makan pucuk betik buat ulam..selamba je dia. Yg tu akak serender.

    BalasPadam
  10. Salam,

    Akak suka sayur pahit ni sebab akak dapat kontrol kencing manis akak .... the pics look so tempting lah ..yummy !anisto

    BalasPadam
  11. sori...tertaip pengesahan perkataan selepas yummy tu ...hihihi .

    BalasPadam
  12. bestnye gambar food...my mum ajar makan the peria... :)

    BalasPadam
  13. Salam Pak Itam, lama saya tak singgah..sedap tgk lauk tu..

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum Pak Itam

    Alhamdulillah
    nikmat yg Allah beri
    susah dahulu senang kemudian

    tak sanggup kalau senang dahulu kemudian diberi kesusahan

    Wassalam

    BalasPadam
  15. Salam Pak Asam Pedas..

    BalasPadam
  16. hahaha...abang sulung kasi nama baru ... penjenamaan semula, bukan penjelmaan tuh...!!

    BalasPadam
  17. Tak sabar nak dengar cerita world cup...Uncle baru lepas meeting dengan staff petang tadi pasal wc .....

    BalasPadam
  18. Salam Pak Itam dan Uncle...apa yang menarik pasal citer world cup tu? kongsi sikit..

    BalasPadam
  19. Salam Pak Itam @ pak asam pedas..
    (wa ka ka.. tgh guling2 gelak nih..)

    pahit2 peria sedap wooo.. di sebabkan kak ngah nie ada sikitttt darah penang.. selalu nyer kita orang akan hiris peria katak nipis2 & rendam dalam ayaq garam.. pas tu goreng garing2.. pergh!! pekena ngan asam pedas pun mengancam gak.. heh heh

    BalasPadam
  20. waalikum salam CL

    tak notti eh , nakal sikit hehe

    BalasPadam
  21. SAK

    saya pun rasa pahit, kalau makan sikit je hehe

    BalasPadam
  22. waalikum salam kak nab

    baru nak panas enjin je tu hehe

    BalasPadam
  23. waalaikumsalam kak nadz

    betul tu kak, pahit kehidupan yg mengajar kita kan

    BalasPadam
  24. waalaikumsalam BHS

    itulah resmi kehidupan

    BalasPadam
  25. waalaikumsalam syima

    betul tu, susah senang semua ujian dr Allah kpd kita, redha dan terima

    hadapi dgn sebaik2nya

    BalasPadam
  26. waalaikumsalam taj

    tapi saya tak suka peria, makan 1-2 je hehehe


    syukur akan setiap pemberian Allah

    BalasPadam
  27. waalaikumsalam cm

    hehehe bukan gajah la cm

    cl ibarat badak , pak itam ibarat penguin hehehehe

    tahan jelah cm ye hehe

    BalasPadam
  28. waalaikumsalam kak ina

    hehehehe scoll dulu ye hehe

    saya kalau pahit ubat boleh telah lagi, peria entah knp tak boleh hehe

    jamah sikit boleh

    BalasPadam
  29. waalaikumsalam kak sarina

    akak kena jaga kesihatan , makan kena pantang

    BalasPadam
  30. waalaikumsalam mfisma

    its ok, tentu tuan sibuk

    BalasPadam
  31. waalaikumsalam atuk

    kita menerima apa yg ditentukan utk kita dgn hati yg terbuka

    alhamdulillah

    BalasPadam
  32. waalaikumsalam salam abg sulong

    hehehe bukan pak asam pedas
    pak pung pak mustape hehe

    BalasPadam
  33. waalaikumsalam kak nab

    hehehe pak itam punye banyak namakan hehe

    BalasPadam
  34. salam uncle

    mesti uncle tgh prepare mcmmana nak hidupkan suasana WC kat situkan, mau kena letak screen besar kat lobby tu

    BalasPadam
  35. waalaikumsalam mfisma

    wc yg seronok kalau pegi live, inviromentnya sebelum, semasa dan selepas

    nanti pak itam rakamkan semua detik2 tu utk dikongsi bersama

    BalasPadam
  36. waalaikumsalam kak ngah

    pak itam pernah jumpa peria goreng org jual hehe

    rendam air garam buang pahitnya ye

    BalasPadam
  37. salam marla

    marla pun suke masak2 dan makan2 hehehe

    BalasPadam
  38. tak tau masak...makan n take pics boleh lah.. :)

    BalasPadam