WARGA SCP

Isnin, Mac 22, 2010

MEE REBUS TULANG

"Darling, tetiap hari makan nasi jemu juga ,
apa kata kita makan selain nasi "


kataku kepada isteri tersayang

takkan nak makan kekura goreng tepung pulak atau labu-labi paprik hehehe

sebenarnya lama dah aku nak makan soto ke atau mee rebus, tapi kerana kami hanya tinggal berdua, jadi rasa tak berbaloi pulak nak masak kerana nak menyiapkan bahan2 tu makan masa juga.

Kebetulan anak bongsu ku bercuti dan bersama kami, jadi impian menjadi realiti, dah tambah 1 lagi korum , dah boleh masak , baru seronok makan.

Lalu isteri ku pun ambil keputusan,
"kita makan mee rebus tulang"

"set" jawab ku ringkas hehe

jadi pepagi dah pergi pasar tani utk mencari bekalan tulang dan daging segar berserta bahan2 yang lain.

Tu yang sambil isteri ku siapkan bahan2nya dan mula memasak,keledek direbus, begitu juga dengan tulang selangka dan daging yg memerlukan masa yg agak lama juga,
aku sempat cuci kereta kebal ku .

Akhirnya , inilah hasilnya,

Alhamdulillah, 2 pinggan je aku makan hehehe

sib baik air rebus tulang dan daging tu aku tak hirup sekali hehehe


bahan-bahannya ialah



kuahnya

daging tetel dan tulang

lagi pekat kuah lagi sedap

sebelum aku banjirkan dengan kuah



inilah hidangan ku
sikit je aku ambik hehehe

...

...

...

kalau nak lama hidup, hirup kasi abis air rebusan ni
ni ubat utk pecut kuat sikit di PDKM
formula Dr. Itam lulusan MBB,OCBC,HSBC
ada campuran kacip ali dan tongkat fatimah ,ginseng serta madu tiga
garenti tetiap hari boleh jadi ratu trek
kalau overdose
terus jadi krekkk
hehehe

paru,limpa , hati lembu yg direbus
kata mak itam nak masak sambal dan sedekahkan kat kekawan

goreng pun sodap ni

35 ulasan:

  1. salam rezeki..

    aduhai sedapnyer..
    ka itam nih walaupun cikgu norkiah tapi masak tetap top no 1...
    look so YUMMY....cl nak boleh tak...

    Paru goreng peberet cl gak tau...

    TUh jiran sebelah tuh hari hari makan tulang...(p.ramlee) hehehheh


    waslam

    BalasPadam
  2. corection..

    MAK itam tuh walaupun cikgu Norkiah tapi masak tetap top no 1..


    waslam

    BalasPadam
  3. A'kum Pak Itam..

    Bestnyer Mee Rebus tulang tuu..
    Mintak semangkuk bleh tak???

    Sure xleh tidoq mlm ni..teringat mee rebus Mak Itam tu..yumyumyum

    BalasPadam
  4. salam rezeki,

    sedap mee rebus tu, mee rebus orang Johor mesti best punya, teringat mee rebus tulang kat JB tu, saya lupa , tp restoran dia kat tengah2 jb, gerai bawah pokok . Orang mesti ramai kat situ...

    BalasPadam
  5. salam rezeki

    sukaaa paru tapi organ dalaman ni susah nak dapat kat sini sebab non-menyihatkan badan huhuhu... hari tu tetiba jumpa paru and limpa bebiri kat kedai yg selalu saya beli ayam. Dia jual cuma 1.50GBP je utk semua tu. hahaha yabedabedoo ler. Buat sambal paru dan limpa. sangat sedaap

    BalasPadam
  6. resepi plisss!!
    err..paru goreng my pebret lah pak itam.
    :)

    BalasPadam
  7. Slam Rezeki,

    alhamdulillah, memang kelas citarasa Pak Itam tu.

    Paru tu memang tatak boleh tahan maa

    BalasPadam
  8. pak itam oooiii! hantar paru goreng ke kak nab sikit..:D

    BalasPadam
  9. salam CR...

    w/p makan organ dalaman tu kurang bagus tp yg tu le paling sodap tuh ..

    terlioq lagi ...re

    BalasPadam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. Salam CL


    saya hari-hari makan tulang...kekadang makan hati berulam jantung..sebab tu tak kurus-kurus..hehehe


    pssst CL.cikgu Norkiah selalu bawakkan cikgu Shaari karipap..

    BalasPadam
  12. salam CR

    Wah hari2 creta pasal makan...

    Sedapnya sup tulang tu..nampak pekat tu yang menyengat...

    Penat darling masak klu CR makan sikit je, hi .. hi..

    BalasPadam
  13. salam pak itam,
    mee rebus yg sedap di jb ni ada kat area stulang laut dan satu lagi kat warisan johor (rimbunan pokok)
    organ2 dlm bdn lembu ni mmg x elok utk dimakn terutama utk anak2 bersekolah.
    (sy selalu juga beli...sorok2 dari anak2 kat pasar mlm)

    BalasPadam
  14. waalaikum salam cl

    jom pekena, cl dtg sini pakai kapet tebang tu, jgn lupa bangsi ajaib hehehe

    paru goreng tu mau sepinggan tak cukup hehehe

    BalasPadam
  15. cl

    takkan sindrom gigil hehehe

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum Pak Itam

    Yang tak sanggup dengar resepi tu
    baru kut

    campuran kacip ali dan tongkat fatimah
    kalau dah kena, misti
    toing toing

    Wassalam

    BalasPadam
  17. salam azima

    semlm pak itam siap mengulang lagi sebelah petang hehehe

    jap lagi jin hantarkan hehehe

    BalasPadam
  18. salam rosli

    mmg top kat jb tu, tapi yg bestnya kalau masak sendiri, berketul2 tulang tu dlm mee rebusnya hehehe

    kalau kat kedai, sikit je, tak puas hehehe

    BalasPadam
  19. salam khairyn

    rupenya khairyn pun suka makan paru/limpa goreng sambal ye hehe

    murahnya GBP1.50 utk semua, rasa2nya mereka kat sana tak tahu nak buat apa dgn organ2 dalaman tu

    esok rasanya isteri ku masak paru tu goreng sambal

    BalasPadam
  20. salam catz

    nanti pak itam tanyakan hehe
    kalau resepi pak itam, sudu,garpu dan pinggan kosong je heheeh

    tulah, pak itam tahu makan je hehe

    BalasPadam
  21. salam az

    tu kalau goreng mmg sedap , ratah begitu sahaja hehe

    BalasPadam
  22. salam kak nab

    "wahai bangsi ajaib, htrkan kat kak nab ku paru tu" hehehe

    karang salah seru , jin tu hantar paru2 berair pulak hehehe

    BalasPadam
  23. salam kak ummi

    yg tak elok tu lah yg sedap hehehe

    takpe lah, kita dah tua, rasa nak makan, kita makan je kak ummi hehehe

    BalasPadam
  24. salam cm

    sebut karipap, pak itam mmg hantu makan karipap ni, makan cecah sambal tumis pun jadi heheeh

    BalasPadam
  25. salam mama ju

    tu bukan sup tulanglah mama ju heheeh
    tu kuah mee rebus yg pekat psl mrs campur keledek , lps tu kena pulak dgn tulang selangka tu dgn tetel

    3 pinggan saya makan, 2 kali tgh hari, sekali lagi petang hehe

    BalasPadam
  26. salam zue

    sesekali takpa hehe
    masa sihat kita makan, kalau dh sakit rugi , semua takleh makan hehehe

    bak mai semangkuk pucuk ubi masak lomak tu heheeh

    BalasPadam
  27. salam atuk

    kata nak memecut laju, tu yg pak itam puas cipta formula tu hehehe

    kalau kena bukan toing2 lagi, terus lupa dunia heheeh

    BalasPadam
  28. Salam CR...
    wah sedap nyer...nak resepi bleh..hehhe nak buat majlis makan2 ngan cikgu norkiah hujung minggu nih.hehheh

    BalasPadam
  29. salam shami

    nanti pak itam tanyakan, resepi pak itam sediakan perut je utk makan hehehe

    BalasPadam
  30. haa CP tunggu menu yg last sekali

    nak gak rasa durian goreng, ngeh ngeh ngeh

    BalasPadam
  31. salam cp

    lama tak ketawa ngeh ngeh ngeh

    ok set, tapi durian dh takde, ganti cempedak bley hehehe ops ngeh ngeh ngeh

    BalasPadam
  32. Mee rebus tulang .. eeemmm .. boleh cuba ni, selalunya akak tak letak tulang ..thanks for the menu ... am drooling babe !!

    BalasPadam
  33. salam...mee rebus johor memang sedap! kat johor bahru, ade kawan bagi rempah home-ready made rempah....somewhere dipasar larkin katanya....sedap!

    BalasPadam
  34. salam kak sarina

    cubalah , kena pulak tulang selangka yg ada daging , ngap sayot lah mee rebus tu hehehe

    BalasPadam
  35. salam cikgu SAK

    tgk mrs masak, lama juga nk siapkan bahan2nya, nak rebus tulang tu lagi, rebus keledek lagi, siapkan rempahnya

    saya makan tak sampai 5 minit je heheeh

    BalasPadam