apa kata kita makan selain nasi "
kataku kepada isteri tersayang
takkan nak makan kekura goreng tepung pulak atau labu-labi paprik hehehe
sebenarnya lama dah aku nak makan soto ke atau mee rebus, tapi kerana kami hanya tinggal berdua, jadi rasa tak berbaloi pulak nak masak kerana nak menyiapkan bahan2 tu makan masa juga.
Kebetulan anak bongsu ku bercuti dan bersama kami, jadi impian menjadi realiti, dah tambah 1 lagi korum , dah boleh masak , baru seronok makan.
Lalu isteri ku pun ambil keputusan,
"kita makan mee rebus tulang"
"set" jawab ku ringkas hehe
jadi pepagi dah pergi pasar tani utk mencari bekalan tulang dan daging segar berserta bahan2 yang lain.
Tu yang sambil isteri ku siapkan bahan2nya dan mula memasak,keledek direbus, begitu juga dengan tulang selangka dan daging yg memerlukan masa yg agak lama juga,
aku sempat cuci kereta kebal ku .
Akhirnya , inilah hasilnya,
Alhamdulillah, 2 pinggan je aku makan hehehe
sib baik air rebus tulang dan daging tu aku tak hirup sekali hehehe
bahan-bahannya ialah
...
...
...
...
...
salam rezeki..
BalasPadamaduhai sedapnyer..
ka itam nih walaupun cikgu norkiah tapi masak tetap top no 1...
look so YUMMY....cl nak boleh tak...
Paru goreng peberet cl gak tau...
TUh jiran sebelah tuh hari hari makan tulang...(p.ramlee) hehehheh
waslam
corection..
BalasPadamMAK itam tuh walaupun cikgu Norkiah tapi masak tetap top no 1..
waslam
A'kum Pak Itam..
BalasPadamBestnyer Mee Rebus tulang tuu..
Mintak semangkuk bleh tak???
Sure xleh tidoq mlm ni..teringat mee rebus Mak Itam tu..yumyumyum
salam rezeki,
BalasPadamsedap mee rebus tu, mee rebus orang Johor mesti best punya, teringat mee rebus tulang kat JB tu, saya lupa , tp restoran dia kat tengah2 jb, gerai bawah pokok . Orang mesti ramai kat situ...
salam rezeki
BalasPadamsukaaa paru tapi organ dalaman ni susah nak dapat kat sini sebab non-menyihatkan badan huhuhu... hari tu tetiba jumpa paru and limpa bebiri kat kedai yg selalu saya beli ayam. Dia jual cuma 1.50GBP je utk semua tu. hahaha yabedabedoo ler. Buat sambal paru dan limpa. sangat sedaap
resepi plisss!!
BalasPadamerr..paru goreng my pebret lah pak itam.
:)
Slam Rezeki,
BalasPadamalhamdulillah, memang kelas citarasa Pak Itam tu.
Paru tu memang tatak boleh tahan maa
pak itam oooiii! hantar paru goreng ke kak nab sikit..:D
BalasPadamsalam CR...
BalasPadamw/p makan organ dalaman tu kurang bagus tp yg tu le paling sodap tuh ..
terlioq lagi ...re
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamSalam CL
BalasPadamsaya hari-hari makan tulang...kekadang makan hati berulam jantung..sebab tu tak kurus-kurus..hehehe
pssst CL.cikgu Norkiah selalu bawakkan cikgu Shaari karipap..
salam CR
BalasPadamWah hari2 creta pasal makan...
Sedapnya sup tulang tu..nampak pekat tu yang menyengat...
Penat darling masak klu CR makan sikit je, hi .. hi..
salam pak itam,
BalasPadammee rebus yg sedap di jb ni ada kat area stulang laut dan satu lagi kat warisan johor (rimbunan pokok)
organ2 dlm bdn lembu ni mmg x elok utk dimakn terutama utk anak2 bersekolah.
(sy selalu juga beli...sorok2 dari anak2 kat pasar mlm)
waalaikum salam cl
BalasPadamjom pekena, cl dtg sini pakai kapet tebang tu, jgn lupa bangsi ajaib hehehe
paru goreng tu mau sepinggan tak cukup hehehe
cl
BalasPadamtakkan sindrom gigil hehehe
Assalamualaikum Pak Itam
BalasPadamYang tak sanggup dengar resepi tu
baru kut
campuran kacip ali dan tongkat fatimah
kalau dah kena, misti
toing toing
Wassalam
salam azima
BalasPadamsemlm pak itam siap mengulang lagi sebelah petang hehehe
jap lagi jin hantarkan hehehe
salam rosli
BalasPadammmg top kat jb tu, tapi yg bestnya kalau masak sendiri, berketul2 tulang tu dlm mee rebusnya hehehe
kalau kat kedai, sikit je, tak puas hehehe
salam khairyn
BalasPadamrupenya khairyn pun suka makan paru/limpa goreng sambal ye hehe
murahnya GBP1.50 utk semua, rasa2nya mereka kat sana tak tahu nak buat apa dgn organ2 dalaman tu
esok rasanya isteri ku masak paru tu goreng sambal
salam catz
BalasPadamnanti pak itam tanyakan hehe
kalau resepi pak itam, sudu,garpu dan pinggan kosong je heheeh
tulah, pak itam tahu makan je hehe
salam az
BalasPadamtu kalau goreng mmg sedap , ratah begitu sahaja hehe
salam kak nab
BalasPadam"wahai bangsi ajaib, htrkan kat kak nab ku paru tu" hehehe
karang salah seru , jin tu hantar paru2 berair pulak hehehe
salam kak ummi
BalasPadamyg tak elok tu lah yg sedap hehehe
takpe lah, kita dah tua, rasa nak makan, kita makan je kak ummi hehehe
salam cm
BalasPadamsebut karipap, pak itam mmg hantu makan karipap ni, makan cecah sambal tumis pun jadi heheeh
salam mama ju
BalasPadamtu bukan sup tulanglah mama ju heheeh
tu kuah mee rebus yg pekat psl mrs campur keledek , lps tu kena pulak dgn tulang selangka tu dgn tetel
3 pinggan saya makan, 2 kali tgh hari, sekali lagi petang hehe
salam zue
BalasPadamsesekali takpa hehe
masa sihat kita makan, kalau dh sakit rugi , semua takleh makan hehehe
bak mai semangkuk pucuk ubi masak lomak tu heheeh
salam atuk
BalasPadamkata nak memecut laju, tu yg pak itam puas cipta formula tu hehehe
kalau kena bukan toing2 lagi, terus lupa dunia heheeh
Salam CR...
BalasPadamwah sedap nyer...nak resepi bleh..hehhe nak buat majlis makan2 ngan cikgu norkiah hujung minggu nih.hehheh
salam shami
BalasPadamnanti pak itam tanyakan, resepi pak itam sediakan perut je utk makan hehehe
haa CP tunggu menu yg last sekali
BalasPadamnak gak rasa durian goreng, ngeh ngeh ngeh
salam cp
BalasPadamlama tak ketawa ngeh ngeh ngeh
ok set, tapi durian dh takde, ganti cempedak bley hehehe ops ngeh ngeh ngeh
Mee rebus tulang .. eeemmm .. boleh cuba ni, selalunya akak tak letak tulang ..thanks for the menu ... am drooling babe !!
BalasPadamsalam...mee rebus johor memang sedap! kat johor bahru, ade kawan bagi rempah home-ready made rempah....somewhere dipasar larkin katanya....sedap!
BalasPadamsalam kak sarina
BalasPadamcubalah , kena pulak tulang selangka yg ada daging , ngap sayot lah mee rebus tu hehehe
salam cikgu SAK
BalasPadamtgk mrs masak, lama juga nk siapkan bahan2nya, nak rebus tulang tu lagi, rebus keledek lagi, siapkan rempahnya
saya makan tak sampai 5 minit je heheeh