Bahan-bahan:
200 g kacang soya
40 g tempe
Cara-cara utk buat ragi:
Tempe dihiris nipis-nipis kemudian jemur sehingga kering. Guna oven pd suhu 20'C-30'C (ala2 suhu cam panas matahari gitu)
Bila kering blend halus.
Simpan didalam botol dan ditempat yg gelap jika belum digunakan lagi.
Proses fermentasi tempe:
Kacang soya dibasuh kemudian direndam selama 12 jam
Lepas tu ramas-ramas supaya tanggal kulitnya dan kacang terbelah dua.
Bilas kemudian rebus selama 1 jam
Toskan kacang soya kemudian keringkan samada jemur atau lap dgn kitchen towel atau keringkan dlm oven pd suhu 20-30'C
Biarkan sejuk kemudian gaulkan dgn ragi sehingga sekata
Masukkan dlm plastik, 'seal'kan dgn lipat plastik tersbt dan layur dgn api lilin (nak senang guna plastik sandwich yg ada seal tu)
Ratakan kacang soya supaya tebalnya dlm 3 cm
Buat lubang2 dgn menyucukkan jarum/lidi dikedua2 belah plastik tu dlm 2 cm jarak setiap lubang
Simpan soya tadi dlm bekas tertutup di tempat yg suam 30'C
Simpan selama 2-3 hari, baru boleh dimakan.
Penting:
Pastikan soya betul2 kering sebelum bubuh ragi krn proses fermentasi microorganisma Rhizopus (dr ragi) hanya berlaku dlm keadaan kering.
Membuat lubang pd plastik supaya microorganisma dpt oksigen utk jlnkan proses fermentasi
Suhu yg optimum utk proses fermentasi adalah 25-30 'C- kalau terlebih panas dikhuatiri mati microoragnisma trsbt.
(credit utk : maratussolehah.fotopages.com/)
ALAMAK
rumitnya nak buat tempe ni, Banyak prosesnya , sedangkan harganya dipasar2 pulak antara 10 sen hingga 20 sen je.
Namun, itulah pengorbanan si pembuat tempe ,
Demi tempe, segala rintangan mereka tempuhi . Kalau tak, akan berkubur riwayat tempe ni.
Sesiapa yang kaki tempe, silalah ambik tempe yang mak itam gorengkan ni bersama sayurannya
semua ada,
tempe , soon, pucuk tahu,kacang panjang, tahu,ikan bilis,udang
Jangan berebut, ambik sorang sikit tau
Sikit, sama-sama kita rasa
siapa ada penyakit gaout, jgn ambik udang tu
hehehe
rumitnya nak buat tempe ni, Banyak prosesnya , sedangkan harganya dipasar2 pulak antara 10 sen hingga 20 sen je.
Namun, itulah pengorbanan si pembuat tempe ,
Demi tempe, segala rintangan mereka tempuhi . Kalau tak, akan berkubur riwayat tempe ni.
Sesiapa yang kaki tempe, silalah ambik tempe yang mak itam gorengkan ni bersama sayurannya
semua ada,
tempe , soon, pucuk tahu,kacang panjang, tahu,ikan bilis,udang
Jangan berebut, ambik sorang sikit tau
Sikit, sama-sama kita rasa
siapa ada penyakit gaout, jgn ambik udang tu
hehehe
ni, sendiri buat n3, sendiri masukkan gambar, sendiri terliur
hehehe
lapar , belum makan tengahari masa n3 ni dibuat
hehehe
hehehe
lapar , belum makan tengahari masa n3 ni dibuat
hehehe
Assalamualaikum Pak Itam
BalasPadamsaya tak ada gaut
ambil udang dulu yeee
Wassalam
Salam Pak Itam..
BalasPadamRumitnyer nak buat tempe tu Pak Itam..bli jer lah ya..habis cerita!
Tengok menu pak itam nih..nampak best tu..semangkuk tu bleh habis diratahnyer..
Wassalam
salam from Makkah...
BalasPadamNoti aarr.....
dah tau peberet cl dia buat lagi...
fuhhh..sedap tuhh
takpa...
tau lah nanti...heheheheh
waslam
salam CR
BalasPadamtk kerana resepi ragi tu..tak pernah tau ragi guna tempe juga.Kalau tak kena gaya ragi tak jadi juga.
Mama dah jamah sikit masakan CR tu...sedap!boleh tambah?
wes mangan Pak Itam...mil saya orang jawa...pasti dia suka...saya lagi suka
BalasPadamsalam hormat dan salam ukhuwah
dari saya sekeluarga..
Salaam Pak Itam,
BalasPadamMenu sihat, bagus! bagus!
Takde gaut boleh kaut lebey sikit tak? ;)
VpeaceV
Salam CR,
BalasPadamTerima kasih resepi tempe ni, boleh cuba tapi takut tak jadi, beli lagi senang kan...
Tempe ni kegemaran akak, selalu juga masak macam mak itam masak tu..huh best sungguh..itu bagi peminat tempe kan..
Kesian Cl tuh ..nanti dia balas yang lebih umph lagi pak itam, tgu lah next N3 dia..
mmg leceh nak buat tempe berbanding dgn harganya.
BalasPadampak itam..zue amik sikit je sbb hubby gout tak le mkn tempe(semua jenis kekacang)
salam atuk
BalasPadamkita bagi sorang 2 ye udang tu hehehe
salam azima
BalasPadammmg rumitkan, kalau takde org yg buat tempe tu, tak makan tempelah kita gamaknya hehe
makan mcm tu pun sedap hehe
salam cl
BalasPadamheheheheheheh
ni mesti cl bom balik dgn nasi ..... hehehehehe
pak itam nak psg perisai nanti hehe
salam mama ju
BalasPadamsilakan tambah hehehe
salam BHS
BalasPadamsalam ukwah juga dari kami utk BHS
tk kerana sudi follow SCP yg kadang kala merapu juga ni hehehe
ni tak mangan lagi, lapo heheh
jap lagi balik , mangan dgn mak itam hehehe
salam kak chik
BalasPadamtakde gaout boleh kaut lebih sikit hehehe
salam kak sidah
BalasPadamsaya paling suka kat soon tu hehehe habis soon saya pilih hehe
tgh pasang perisai , takut cl serang hehehe
salam zue
BalasPadamkalau gout , byk takleh makan dan takleh silap makan
Salam CR....
BalasPadamWah sedapnya....pandainya mak itam masak....hehehhe
tempe tak der jual kat pasar kg cheq...rebung banyak larrr....
salam pak itam,
BalasPadamkak nab suka tempe yang digoreng dgn bilis tu..pedas2 sikit. tak pernah masak sbb akak sorang jer yg makan..maklumlah pak wer oghe kelate..make' budu :)0
psssst..pak itam..dgr cerita CL nak masak ahad ini. tungguuuu...pasang perisai?? cam akak haritu masuk dlm cu chi tunnel..ahaks!!
salam shami
BalasPadamkalau rebung , entah saya lagi dulu cuba makan , tapi sikit bolehlah
kalah dgn baunya agaknya heheh
salam kak nab
BalasPadamtulah, alarm saya dh munyi kata peluru berpandu sedang dihala ke arah saya di hehehe
nanti saya pakai perisai ye, atau pun saya lari masuk kubu jepun ka hehehe
tapi pertahanan saya banyak lagi, semua dlm SD Card ni hehehe
byk koleksi asam pedas sebagai peluru hehehe
nampak gaya kalau cl jadi balik, kena masakkan juga asam pedas ni sebagai ufti hehehe
Salam Pak itam..
BalasPadamemmm.. tempe! i likeeeee.. sib baik ada balen lagik.. tak pe tak pe, kak ngah abiskan arr.. opsss! mangkuk 'perek' nie, kak ngah abiskan jugak lah ek.. heh heh
dolu2 kan.. bonda kak ngah selalu beli tempe yang dibungkus dalam daun.. murah je.. baru sekupang.. la nie, semua dah bungkus dalam plastik.. ishhh! nostalgia sungguh..
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamSalam Pak Rejeki...
BalasPadamwah.. tempe... sedaap tuh.. nyum nyum.. ni terasa nak makan tempe gak hehehehe
salam kak ngah
BalasPadamsusah nak cari tempe bungkus dgn daun dan kertas surat khabar tu lagi, tapi masih ada
sekarang daun bungkus tempe tu sekarung dah 12 hinggit hehehe
tempe takpe, mangkuk perex jgan noo hehehe
salam bung nazir
BalasPadamkerisauan pak rejeki lihat bung nazir dari tempuhari nyelam2 enggak timbul2 hehehe
di sana mesti banyak tempe kan hehehe