WARGA SCP

Khamis, Mac 25, 2010

WAK TEMPE

TEMPE

Bahan-bahan:

200 g kacang soya
40 g tempe

Cara-cara utk buat ragi:

Tempe dihiris nipis-nipis kemudian jemur sehingga kering. Guna oven pd suhu 20'C-30'C (ala2 suhu cam panas matahari gitu)
Bila kering blend halus.
Simpan didalam botol dan ditempat yg gelap jika belum digunakan lagi.


Proses fermentasi tempe:

Kacang soya dibasuh kemudian direndam selama 12 jam

Lepas tu ramas-ramas supaya tanggal kulitnya dan kacang terbelah dua.

Bilas kemudian rebus selama 1 jam

Toskan kacang soya kemudian keringkan samada jemur atau lap dgn kitchen towel atau keringkan dlm oven pd suhu 20-30'C

Biarkan sejuk kemudian gaulkan dgn ragi sehingga sekata

Masukkan dlm plastik, 'seal'kan dgn lipat plastik tersbt dan layur dgn api lilin (nak senang guna plastik sandwich yg ada seal tu)

Ratakan kacang soya supaya tebalnya dlm 3 cm

Buat lubang2 dgn menyucukkan jarum/lidi dikedua2 belah plastik tu dlm 2 cm jarak setiap lubang

Simpan soya tadi dlm bekas tertutup di tempat yg suam 30'C

Simpan selama 2-3 hari, baru boleh dimakan.


Penting:

Pastikan soya betul2 kering sebelum bubuh ragi krn proses fermentasi microorganisma Rhizopus (dr ragi) hanya berlaku dlm keadaan kering.

Membuat lubang pd plastik supaya microorganisma dpt oksigen utk jlnkan proses fermentasi

Suhu yg optimum utk proses fermentasi adalah 25-30 'C- kalau terlebih panas dikhuatiri mati microoragnisma trsbt.
(credit utk : maratussolehah.fotopages.com/)



ALAMAK

rumitnya nak buat tempe ni, Banyak prosesnya , sedangkan harganya dipasar2 pulak antara 10 sen hingga 20 sen je.

Namun, itulah pengorbanan si pembuat tempe ,

Demi tempe, segala rintangan mereka tempuhi . Kalau tak, akan berkubur riwayat tempe ni.

Sesiapa yang kaki tempe, silalah ambik tempe yang mak itam gorengkan ni bersama sayurannya

semua ada,
tempe , soon, pucuk tahu,kacang panjang, tahu,ikan bilis,udang

Jangan berebut, ambik sorang sikit tau

Sikit, sama-sama kita rasa

siapa ada penyakit gaout, jgn ambik udang tu

hehehe







cl suka makan tempe
ambik lebih sikit
hehehe

ni, sendiri buat n3, sendiri masukkan gambar, sendiri terliur
hehehe
lapar , belum makan tengahari masa n3 ni dibuat
hehehe

25 ulasan:

  1. Assalamualaikum Pak Itam

    saya tak ada gaut
    ambil udang dulu yeee

    Wassalam

    BalasPadam
  2. Salam Pak Itam..

    Rumitnyer nak buat tempe tu Pak Itam..bli jer lah ya..habis cerita!

    Tengok menu pak itam nih..nampak best tu..semangkuk tu bleh habis diratahnyer..

    Wassalam

    BalasPadam
  3. salam from Makkah...


    Noti aarr.....

    dah tau peberet cl dia buat lagi...
    fuhhh..sedap tuhh


    takpa...

    tau lah nanti...heheheheh


    waslam

    BalasPadam
  4. salam CR

    tk kerana resepi ragi tu..tak pernah tau ragi guna tempe juga.Kalau tak kena gaya ragi tak jadi juga.

    Mama dah jamah sikit masakan CR tu...sedap!boleh tambah?

    BalasPadam
  5. wes mangan Pak Itam...mil saya orang jawa...pasti dia suka...saya lagi suka

    salam hormat dan salam ukhuwah
    dari saya sekeluarga..

    BalasPadam
  6. Salaam Pak Itam,

    Menu sihat, bagus! bagus!

    Takde gaut boleh kaut lebey sikit tak? ;)

    VpeaceV

    BalasPadam
  7. Salam CR,

    Terima kasih resepi tempe ni, boleh cuba tapi takut tak jadi, beli lagi senang kan...

    Tempe ni kegemaran akak, selalu juga masak macam mak itam masak tu..huh best sungguh..itu bagi peminat tempe kan..

    Kesian Cl tuh ..nanti dia balas yang lebih umph lagi pak itam, tgu lah next N3 dia..

    BalasPadam
  8. mmg leceh nak buat tempe berbanding dgn harganya.

    pak itam..zue amik sikit je sbb hubby gout tak le mkn tempe(semua jenis kekacang)

    BalasPadam
  9. salam atuk

    kita bagi sorang 2 ye udang tu hehehe

    BalasPadam
  10. salam azima

    mmg rumitkan, kalau takde org yg buat tempe tu, tak makan tempelah kita gamaknya hehe

    makan mcm tu pun sedap hehe

    BalasPadam
  11. salam cl

    heheheheheheh

    ni mesti cl bom balik dgn nasi ..... hehehehehe

    pak itam nak psg perisai nanti hehe

    BalasPadam
  12. salam mama ju

    silakan tambah hehehe

    BalasPadam
  13. salam BHS

    salam ukwah juga dari kami utk BHS

    tk kerana sudi follow SCP yg kadang kala merapu juga ni hehehe

    ni tak mangan lagi, lapo heheh

    jap lagi balik , mangan dgn mak itam hehehe

    BalasPadam
  14. salam kak chik

    takde gaout boleh kaut lebih sikit hehehe

    BalasPadam
  15. salam kak sidah

    saya paling suka kat soon tu hehehe habis soon saya pilih hehe

    tgh pasang perisai , takut cl serang hehehe

    BalasPadam
  16. salam zue

    kalau gout , byk takleh makan dan takleh silap makan

    BalasPadam
  17. Salam CR....

    Wah sedapnya....pandainya mak itam masak....hehehhe

    tempe tak der jual kat pasar kg cheq...rebung banyak larrr....

    BalasPadam
  18. salam pak itam,

    kak nab suka tempe yang digoreng dgn bilis tu..pedas2 sikit. tak pernah masak sbb akak sorang jer yg makan..maklumlah pak wer oghe kelate..make' budu :)0

    psssst..pak itam..dgr cerita CL nak masak ahad ini. tungguuuu...pasang perisai?? cam akak haritu masuk dlm cu chi tunnel..ahaks!!

    BalasPadam
  19. salam shami

    kalau rebung , entah saya lagi dulu cuba makan , tapi sikit bolehlah

    kalah dgn baunya agaknya heheh

    BalasPadam
  20. salam kak nab

    tulah, alarm saya dh munyi kata peluru berpandu sedang dihala ke arah saya di hehehe

    nanti saya pakai perisai ye, atau pun saya lari masuk kubu jepun ka hehehe

    tapi pertahanan saya banyak lagi, semua dlm SD Card ni hehehe
    byk koleksi asam pedas sebagai peluru hehehe

    nampak gaya kalau cl jadi balik, kena masakkan juga asam pedas ni sebagai ufti hehehe

    BalasPadam
  21. Salam Pak itam..

    emmm.. tempe! i likeeeee.. sib baik ada balen lagik.. tak pe tak pe, kak ngah abiskan arr.. opsss! mangkuk 'perek' nie, kak ngah abiskan jugak lah ek.. heh heh

    dolu2 kan.. bonda kak ngah selalu beli tempe yang dibungkus dalam daun.. murah je.. baru sekupang.. la nie, semua dah bungkus dalam plastik.. ishhh! nostalgia sungguh..

    BalasPadam
  22. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  23. Salam Pak Rejeki...

    wah.. tempe... sedaap tuh.. nyum nyum.. ni terasa nak makan tempe gak hehehehe

    BalasPadam
  24. salam kak ngah

    susah nak cari tempe bungkus dgn daun dan kertas surat khabar tu lagi, tapi masih ada

    sekarang daun bungkus tempe tu sekarung dah 12 hinggit hehehe

    tempe takpe, mangkuk perex jgan noo hehehe

    BalasPadam
  25. salam bung nazir

    kerisauan pak rejeki lihat bung nazir dari tempuhari nyelam2 enggak timbul2 hehehe

    di sana mesti banyak tempe kan hehehe

    BalasPadam