Nasi lemak adalah salah satu makanan harian masyarakat kita tanpa mengira bangsa. Tempohari , masa aku pergi ke Kg. Baru, gerai yang menjual nasi lemak Antarabangsa tu dipenuhi oleh pelanggan tanpa mengira bangsa melayu, cina,india, benggali, pakistan .
Gerai yang menjual nasi lemak ni jika masakannya sedap , tentu akan sentiasa dikunjungi oleh pelanggan tanpa mengira masa dan waktu
Kalau terkena gerai yang tak sedap, nasi lemak dah bertukar menjadi menjadi nasi lemau
Gerai yang menjual nasi lemak ni jika masakannya sedap , tentu akan sentiasa dikunjungi oleh pelanggan tanpa mengira masa dan waktu
Kalau terkena gerai yang tak sedap, nasi lemak dah bertukar menjadi menjadi nasi lemau
Di tempat ku ini , ada sebuah warung berdekatan sebelum jambatan yang saban hari dan waktu jika dibuka dipenuhi dengan pelanggan tanpa mengira kaum. Keistimewaannya ialah nasi lemak . Mengapa ia istimewa,
Jawapannya terletak pada keranggupan ayam gorengnya dan juga sambal. Ayam goreng berempahnya diperap dgn baik sekali dan digoreng dengan menggunakan dapur arang sahaja. Begitu juga dengan telur gorengnya dan sambalnya juga digoreng atas dapur arang dan sedap sangat serta boleh dimakan begitu sahaja .
Cerita pasal nasi lemak ni, dulu-dulu masa aku kecik-kecik, jika ibu ku memasak nasi lemak , sebelum tu pasti dia akan mengambil daun pisang dahulu dan kemudian akan dilayur di atas api. Kemudian nasi yang dimasak dalam periuk akan dibungkus berserta sambal dan lauknya didalam daun pisang tadi. Keharuman daun pisang tadi menyerap ke dalam nasi lemak itu nanti menambahkan perisa dan kesedapannya secara semula jadi.
Jawapannya terletak pada keranggupan ayam gorengnya dan juga sambal. Ayam goreng berempahnya diperap dgn baik sekali dan digoreng dengan menggunakan dapur arang sahaja. Begitu juga dengan telur gorengnya dan sambalnya juga digoreng atas dapur arang dan sedap sangat serta boleh dimakan begitu sahaja .
Cerita pasal nasi lemak ni, dulu-dulu masa aku kecik-kecik, jika ibu ku memasak nasi lemak , sebelum tu pasti dia akan mengambil daun pisang dahulu dan kemudian akan dilayur di atas api. Kemudian nasi yang dimasak dalam periuk akan dibungkus berserta sambal dan lauknya didalam daun pisang tadi. Keharuman daun pisang tadi menyerap ke dalam nasi lemak itu nanti menambahkan perisa dan kesedapannya secara semula jadi.
Seminggu sekali aku tidak akan melepaskan peluang untuk membelinya. Tapi biasalah. Barisan yang menunggu untuk mendapatkannya seringkali terlalu panjang. Orang yang makan disitu juga sentiasa penuh sehingga kadang-kala terpaksa berdiri dan menunggu pelanggan lain selesai menjamu selera.
Pagi tadi , pukul 8.00 pagi aku dah terconggok kat situ, namun terpaksa menunggu hampir 30 minit kerana ayam sedang digoreng. Biasalah, lambat sikit kerana digoreng menggunakan dapur arang. Namun keranggupan dan kemanisan ayam tu tidak boleh disamakan dengan ayam yang digoreng dengan menggunakan dapur gas.
Itulah keistimewaannya.
Memang berbaloi menunggu .
Salam rezeki,
BalasPadamtgk nasi lemak ni tengah malam pun saya rasa sedap dan terliur....sambal, ayam dan telur goreng tu mengancam betul
Assalamualaikum Pak Itam
BalasPadamWahhhh
beselera nasi lemak tuuu
kalau saya bertandang
pak itam hidangkan yeee
(heee, tak tahu malu kan)
Wassalam
Salam CR,
BalasPadamgambar2 yang hampa amik ni memang kelas. Terlioq sakan ni
salam rezeki..
BalasPadamsambal dark kler lah...tak berpa mengancam tengok..hehheheeh
tapi sedap kira oklah..
wslam
saya yang kurang gemar nasi lemak...bila tengok masakan nasi lemak ni.....berselera pulak nak makan!!! ( ke selera orang lepas baik sakit....!)
BalasPadamSekali lagi jiwa tersiksa bila tengok nasi lemak di pagi ahad ni!
BalasPadamsalam CR...
BalasPadamakak cuba men dietkan diri dr makan nasi lemak pagi2 nih , tp ada plak yg menghasut selera nih .. aduuuuh dah terlioq le plak ...
" Hanannnnnnnnnn amik duit ni , gi beli nasi lemak jap "
macam org ngidam le pula..
pssst .... AZ , biaq pi la kt depa gambaq kelas ke tak kelas ... ada aku kisah .
salam rosli
BalasPadamrasanya mmg sodap , dia goreng pakai dapur arang , tu yg original
salam atuk
BalasPadamjom , apa salahnya hehehe
salam az
BalasPadamhehehe, mana cari memalam buta ni hehe tak dapet den nak nolongnya hehe
salam cikgu SAK
BalasPadamhehe, selera org lps baik sakit
selagi sihat boleh makan, makan je cikgu hehe
salam uncle
BalasPadamjgn jiwa terseksa batin merana sudahlah hehehehe
salam kak ummi
BalasPadamhehehe
tergoda juga rupenya hehehe
saya mkn seminggu atau dua minggu sekali je kak