WARGA SCP

Ahad, Mac 07, 2010

KISAH BATU GILING

batu giling zaman jepun, sampai dah haus batu tu dikerjakan

belacan ni yang menjadi igauan CL di sana kerana ...... hehehe
penyedap asam pedas ni

Dah menjadi rasmi orang johor lagi2 daerah muar dan batu pahat , kalau rumah dulu-dulu mesti ada batu giling ni. Apa gunanya batu giling ni ???

Kalau dulu2 zaman datuk nenek aku, batu giling ni lah digunakan untuk mengiling lada untuk bahan utama dalam masakan asam pedas. Ladanya dan bahan2 lain digiling menggunakan tulang 4 kerat . Lagi pun asam pedas ni kan menu utama., tak kena sehari macam tak lengkap.Kalau orang utara terkenal dengan karinya, orang selatan pula dengan asam pedasnya .

asam pedas ikan kurau

Zaman semakin berubah, berubah ke lesung batu lantas sekarang dah gunakan blender untuk mengisar lada . Aku dulu membesar dengan masakan asam pedas ni oleh ibu ku. Ibu ku memang seorang tukang masak yang hebat mewarisi dari nenek ku . Tapi semua tinggal kenangan kerana ibu ku sekarang telah uzur dan hampir bertahun2 lamanya juga dia tidak memasak , hanya menunjukkan cara kepada pembantu rumah yang menjaganya sahaja.

asam pedas ayam


Aku sangat bersyukur kerana Allah telah mengurniakan ku seorang isteri yang pandai memasak dan tentunya dia akan memasak masakan kegemaran ku iaitu asam pedas . Dia anak yang sulung dalam keluarga dan tentunya sejak dulu lagi kebiasaannya anak yang sulung akan sering membantu ibunya di dapur. Begitu juga dengan ibu ku yang merupakan anak yang sulong dalam keluarga . Jadi aku tak perlu ke mana-mana kedai untuk menikmati asam pedas.



lawan pulak dengan ikan bilis goreng

lepas tu terung bakar
jin aperit lalu pun tak perasan hehehe

Mungkin timbul persoalan, tak jemu ke makan asam pedas setiap hari ? Jawapan ku tidak sama sekali kerana pelbagai bahan mentah seperti ikan , daging serta ayam yang boleh dijadikan dalam masakan asam pedas itu.

Dari batu giling ke lesung batu ke blender,
Namun , asam pedas tetap menjadi pujaan hati ku

hehehe

38 ulasan:

  1. Assalamualaikum Pak Itam

    Batu giling tu selalu saya guna semasa kat kampung, tolong emak

    Asam pedas!!!!
    tambah terliuq le CL kita

    Wassalam

    BalasPadam
  2. Salam Pak Itam

    Kalau CL merajuk, saya tak tahu

    suruh mak Itam tolong pujuk

    toing toing

    Wassalam

    BalasPadam
  3. Salam Pak Itam..

    Bestnyer asam pedas tu..sure Cl yg jauh di Mecca nuh dok telan air lioq tgk n3 asam pedas ni..kesian Cl yer :-(

    Nanti bila next PDKM gathering,Pak itam suruh la Mak Itam masak asam pedas ni byk2 yer..bleh kita semua rasa air tangan mak itam tu..sure tak terkata sedapnya..Blehkan Pak Itam???

    Wassalam

    BalasPadam
  4. salam Rzeki...


    Notii aarrr...tembak cl 2 in 1..

    Batu giling tuh penuh nostalgia bagi cl..dulu cl selalu guna mak suruh masa nak masakan cl asam pedas...
    sob..sob..sob..menitis air mata cl terkenang kan batu giling tuh..and asam pedas....


    waslam

    BalasPadam
  5. Salaam Pak Itam,

    haaaa haaa... tak tauuu...CL dah majuk tuu!! habislaa pak itam... kenala pak itam pujuk dengan asam pedas resepi turun temurun...ORI punya tau... giling ngan blender tak main arr... hehe

    (kak chiq tak penah lak rasa asam pedas ayam & daging...hmmm...)

    VpeaceV

    BalasPadam
  6. salam kak chik...

    tumpang lalu pak itam

    asam pedas daging cincang...fuhh..peberet Cl dng arwah mak..sedap tau..

    sobb..sobb..sobb....sedeh cl


    wasalm

    BalasPadam
  7. salam CR..

    awal2 kawin dulu akak keliru gak .

    hubby minta masakkan gulai , org utara kalu gulai tu makna kari ..
    rupanya org selatan panggil gulai tu asam pedas ye.

    lain tempat lain namanya..

    tumpang lalu yer CR..

    kak chiq ,kalu tempat kita asam pedas lain sikitkan rupa nya .

    BalasPadam
  8. Salam Rezeki,

    Tgk asam pedas tu mmg kecur air liur, ikan bilis dan terung tu....fuh....mak mertua lalu kita buat tak tau ajer....kena pulak masa lunch....ikan tu mau tiga ketul aku sorang ajer. Sian kat CL....bila tgk asam pedas mmg teringat kat dia.

    BalasPadam
  9. Tanpa NamaMac 07, 2010

    Salam Pak Itam...

    telioq lar.. hantar sikit kat manado hehehehe..

    Wassalam

    BalasPadam
  10. saya pun gemar makan asam pedas ikan patin..memang bertambah nasi jawabnya

    BalasPadam
  11. Salaam Pak Itam,

    tumpang lalu sat naa...

    CL, asam pedas daging cincang?!!! perghh!! bunyinya pun dah macam sedap jer... tu belum rasa lagi tuh... ... kalau Pak Itam layorg jugak asam pedas daging tu kat blog nih, bukan setakat tangkap leleh jer, harus meraung teruih abang jamil kat sana....kessiiiiaaannnn...
    udang junjung 7 tingkat pun tak dapek nak nolong dah...heh heh...sabaq naa CL..

    al-fatihah untuk arwah bonda CL.

    kak chaq, asam pedaih kita cayarq skit kan? rasa dia pun macam lain sikit...kak chaq goreng dak ikan dia dulu?
    kak chaq ni mesti dah terer masak asam pedas versi utara & selatan kan? :) Bahan apa yang membuatkan rasanya berbeza, kak? Kak chiq masih 'diselubungi misteri' nih... heh (baca : memang tak pandai memasak pun! ekeke..)

    VpeaceV

    BalasPadam
  12. Salam,

    Hai Pak itam, asam pedas ni betul betul buat kawan makan ati.. Dah lah warna kuah tu merah dan pekat,terasa sedap disirup. ..fuh mak datok,sedapnyer. Isi ikan dia pulak makan seketul-seketul ngan nasi..fulamak. Pak Itam, daging unta boleh masak asam pedas ke..?

    Betul cakap umiazuddin tu, perencah yang digiling lebih sedap dari yang di blend.Halus dan sebati dalam kuah.

    BalasPadam
  13. salam Pak Itam,

    mmg tergoda iman sesiapa melihat asam pedas nih...sian CL

    patutlah CL kirim belancan ngan CM n minta Taj tolong bawakan ke Mekah...no hal punya...:)

    jgn marah ye CL, nanti leh masak asam pedas nih n jamu Taj makan di Mekah....hehhe

    BalasPadam
  14. Ni lah makanan yang paling power dalam dunia! Best in the world!

    BalasPadam
  15. salam..


    perrrgh pak rezeki buat serangan balas bertubi2 tu,,,siannn abg jamil,meleleh air mata dia..

    BalasPadam
  16. Johor memang terkenal dengan asam pedasnya...bila kat Melaka ni...asam pedas Melaka pulak...ade beza sikit je...kedua2nya sedap!

    BalasPadam
  17. Salam Pak itam,

    Akak dtg bila tgk Cl menangis terkenang bonda n ayahanda tgk pak itam masak asam pedas, patutlah cl terkenang2 masakan bondanya, nampak pun dah sedap belum rasa lagi..

    BalasPadam
  18. Salam pak itam,

    akak pun dulu2 masa dgn mak selalu kena giling cili untuk buat sambal, kami asam pedas kurang sikit, masak lomak cili api je

    BalasPadam
  19. salam rozali

    byk kenangan dan sejarah batu giling tu

    BalasPadam
  20. salam rozali

    cl kuat semangat hehehe

    BalasPadam
  21. salam azima

    cl pun pakar masak asam pedasm tau, jangan tak tau hehehe

    BalasPadam
  22. salam cl

    nakal sikit je hehehe

    cerita asam pedas dan batu giling ni byk sejarah dlm hidup pak itam juga

    BalasPadam
  23. salam kak chik

    asam pedas ayam dan daging tu pun sodap tau, boleh cicah kuahnya dgn roti

    BalasPadam
  24. salam cl

    nanti balik cuti , kita makan bertiga ya

    BalasPadam
  25. salam kak ummi

    kat johor juga terkenal dgn gulai kawah asam pedas , tapi tak pernah cuba pun hehehe

    BalasPadam
  26. salam rosli

    semalam pun mrs masam asam pedas juga, asam pedas ikan pari hehehe

    kalau tak habis, ptg2 boleh cecah dgn roti, sedap

    BalasPadam
  27. salam bung nazir

    bisa aja dong dihantarin, tapi lmbt sikit pasal pak itam akan menyelam bawak asam pedas tu ke manado hehehe

    bawak kuahnya aje dong, nanti kita tangkap ikan yg warna warni disana buat isinya hehehe

    BalasPadam
  28. salam cikgu zazas

    kalau kat johor ikan patin kami masak lemak atau gulai tempoyak hehehe

    aduss , tak boleh lupa keenakan ikan patin makan hari tu di pekan pahang

    BalasPadam
  29. salam kak chik

    pak itam tak pernah cuba asam pedas utara lagi heheheh

    BalasPadam
  30. salam kak nab

    sabar hehehe

    BalasPadam
  31. salam abg sulong

    zaman dedulu mmg giling je, sekarang dah tak sempat nak giling2 hehehe

    BalasPadam
  32. salam taj

    jgn lupa tau , belacan tu hehehe

    dlm cite p ramlee, belacan punya pasal nak di pancung .... hehehe

    BalasPadam
  33. salam uncle

    mmg power sampai meleleh air peluh dari kepala dan dahi hehehe

    BalasPadam
  34. salam cm

    takde niat pak itam nak buat serang balas tau

    hanya berkongsi cerita dgn abg jamil je

    BalasPadam
  35. salam cikgu sak

    mmg ada bezanya, kalau tak salah kat melaka , mrk letak daut limau purut dlm asam pedas tu

    BalasPadam
  36. salam kak sidah

    cerita asam pedas ni byk kenangan dalam hidup saya dan cl krn kami membesar dgn asam pedas

    BalasPadam
  37. salam kak sidah

    sekrg batu giling ni org byk dah buat deko kat taman pula hehehe

    BalasPadam